Milionové částky navíc do obecních rozpočtů slibovala novela loterijního zákona, která přesměrovala část výtěžku z hazardního průmyslu právě obcím.
Radnice mají z těchto peněz  dotovat sportovní, sociální a kulturní aktivity, na které do konce loňského roku přispívaly přímo loterijní firmy.

„Do této chvíle jsme zatím dostali 3,5 milionu korun, což je stejná částka, kterou jsme loni sami vybrali na poplatcích za automaty," konstatoval domažlický starosta Miroslav Mach. Původní propočty ministerstva financí z počátku roku odhadovaly, že Domažlice z výtěžků loterií získají 16 milionů.

Dosavadní přijaté peníze jsou poplatky za první čtvrtletí. Zhruba stejná částka za druhý kvartál by měla na účet města dorazit během září.

„Peníze za třetí čtvrtletí přijdou v prosinci, proto s nimi reálně letos už nemůžeme počítat," konstatoval Mach. Peníze na účty obcí dochází postupně z různých finančních úřadů podle toho, kde má sídlo firma, která provozuje loterie v daném městě.

„Jaký bude příjem z loterií do našeho letošního rozpočtu, nedokážeme odhadnout," uvedl bělský starosta Libor Picka. Na tamní radnici se, podobně jako na většinu ostatních, obrací sportovní, kulturní či sociální organizace s žádostmi o finanční podporu, kterou dříve získávali formou darů přímo od loterijních firem. „Naši příspěvkovou politiku jsme nezměnili. Pokud jsou žádosti spolků oprávněné, tak je řešíme a snažíme se jim vyhovět," dodal Picka.

V Domažlicích by mohl vzniknout nový grant, o který by mohly žádat ti, kteří dříve na činnost čerpaly peníze přímo od loterijních firem.