Modelová komunikace RC Truck klubu Domažlice zaplnila v sobotu více než polovinu sálu bolešinské hospody. Právě tam se konala akce k 15. výročí Modelklubu Bolešiny nazvaná Kdo si hraje – nezlobí. K vidění byly modely letadel, vrtulníků, tiráků, traktory, zemědělská technika, tanky a mnohé další.

„V Bolešinách jsem prakticky poprvé od naší domažlické výstavy vybalil koberec s modelovou komunikací. A i když jsme se předem domlouvali s pořadateli výstavy, vešel se do sálku tak tak, neboť má rozměry dvanáct krát pět metrů," řekl nám David Šmatera.

„Modelářům jsme sem přijeli – jak se říká – na revanš, neboť na naši výstavu do Domažlic přijeli s letadly," vysvětluje.

V Bolešinách se představila se svými modely pětice členů RC Truck Domažlice.

„Jezdí se dobře, ale je nás tady hodně. Mám tady model nakladače Manitou Maniscopic 4×4 a náklady okolo. Další modely jsem ani nevybalil, nebylo by je kam dát. Mám tu ještě tahač, dva návěsy, třídičku na materiál , která umí ´kátrovat´ zem na tři druhy frakce," říká Pavel Lucák.

Zaujaly nás ´klády´ na jednom z tahačů a také miniaturní palety se dřevěnými štěpky.

„Je to opravdu dřevěné, včetně palivového dřeva v paletách. Palety jsou ze smrkových lišt, palivové dřevo je naštípané z kavkazské jedle, která nedávno sloužila jako vánoční stromeček. Palety jsem lepil asi čtrnáct dní," prozradil Lucák.

„Mám tady bronzového MANa, který má naložený kombajn. Jediná nevýhoda téhle výstavy je to, že byl špatně změřený prostor a kluci byli překvapení, že se jim sem ve finále všechno nevešlo. Ale lidi chodí a dívají se, jsme spokojení," uvedl další člen RC-Truck Domažlice Robert Drapák. Kromě tří již zmíněných členů domažlického klubu se předvedli se svými modely v Bolešinách ještě Tomáš Hájek a Zdeněk Hadrava.

„Mně se nejvíc líbí kamiony a bagry, pak taky hasičská auta," pochválil osmiletý Vašík sbírku modelů hasičských vozů, která zaplnila několik stolů.

S ohledem na prostor museli bolešinští modeláři vystavit svá letadla na pódiu.

„Je to super, co všechno se nám podařilo na výstavu dostat. To jsme potřebovali a chtěl bych klukům poděkovat, že přijeli. A to nejen těm z Domažlic, ale i plzeňským s offroady, dále modelářům s tanky, prostě vůbec všem vystavovatelům, kteří s námi takto oslavili 15. výročí našeho klubu," uvedl Deníku Josef Frána, předseda Modelklubu Bolešiny.

Nevadí mu, že sál v hospůdce není nafukovací?

„Bohužel musíme pracovat v podmínkách, jaké máme. Určitě bych pro podobnou prezentaci bral větší prostory, v Domažlicích byly s těmi našimi nesrovnatelně větší, ale zase by nás stály více peněz," odpověděl Frána a narážel na listopadovou prezentaci RC-Truck Domažlice, která se uskutečnila pod názvem Domažlický modelář ve sportovní hale.

„Předpokládáme, že by se na podzim mohlo opět uskutečnit setkání modelářů jako vloni, výstava Domažlický modelář. Zatím je vše v jednání, neboť to není akce za korunu, takže potřebujeme sponzory. Uvítali bychom je, na oplátku by na našich návěsech kamionů měli vylepenou reklamu, takže by byli vidět všude, kde budeme vystavovat," upozornil Šmatera s tím, že v současné době už zase staví další nové modely.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube