Májku neuhlídali hned v několika obcích na Domažlicku. Ráno ji našli ležet v Kolovči, Chocomyšli i Srbicích u Kolovče.    Podle zvyků platí, že ti, kdo si vlastní májku neuhlídají, mají z ostudy kabát.

„Májka se u nás hlídá, ale zřejmě špatně a z hospody. Takže ačkoliv byla malá, našli jsme ji ležet. Mohu říci, že se nám to nestalo poprvé,“ řekl s úsměvem starosta Chocomyšle Josef Eger.

Podobně dopadli Srbičtí. I ti špatně hlídali a májku našli ráno na zemi. Stejně o ni přišli už před třemi lety.
„Chlapci hlídali, ale k ránu se přemístili do hospody. Toho zřejmě někdo využil a májku podřízl. Vše ale okamžitě napravili, májku vyztužili a znovu vztyčili,“ prozradila, ačkoliv nerada, starostka Srbic u Kolovče Markéta Kastnerová.

Legrace šla stranou, když parta podřezávačů májek dorazila do Kolovče. Májka zde stojí naproti poště, hned vedle hlavní silnice a nikdo ji zde nehlídá.  Její podříznutí mohlo způsobit neštěstí. Zde museli zasáhnout hasiči.

„Májka byla do tří čtvrtin naříznutá. Sama se dolomila a padla do silnice vedle hlavní křižovatky na Klatovy a Domažlice. V tomto případě šlo o hloupý a nebezpečný vtip,“ řekl velitel výjezdové hasičské jednotky Koloveč Radek Anderle.

Fámy o dopadení party podřezávačů májek vyvrátila domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

„Nepřijali jsme žádné oznámení, které by se týkalo podřezávání májky, a nikdo nebyl zadržen,“ řekla.

Hasiči měli o první májové noci napilno a vyjížděli hned k několika planým požárům. „Na Domažlicku šlo o dva plané poplachy. Jeden  přímo v Domažlicích. Lidé bez domova si na ohraničeném ohništi opékali buřty. Druhý ve Staňkově, kde byl ohýnek zcela pod kontrolou na soukromé zahradě,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.