„Stačila půlhodinka v lese a vrátili jsme se s plným košíkem," říká Alena Braunová z Domažlic s tím, že  se jeli domů občerstvit a po hodince vyrazili do lesa znovu a byli stejně úspěšní. „Nejme žádní vášnivý houbaři, ale když o houbu zakopnete na každém kroku, nejde to jinak, než sbírat a sbírat. U Braunů si pochutnali už na všech houbových specialitách a mají i pěknou zásobičku usušených hub na zimu.

„Šel jsem pouze na vycházku se psem,našel jsem ale tolik hub, že jsem musel sundat tričko a domů jsem šel do půl těla," říká houbař z Pasečnice.

Oblíbenou lokalitou houbařů je bezesporu i přírodní park Sedmihoří na Horšovskotýnsku. „S bratrancem jsme se vrátili s dvěma taškami plnými hub, našli jsme je za chvilku," pochvaluje si Petr Schröpfer z Mířkova. Úlovky půjdou do houbovky a hlavně na sušení. „Našli jsme především hřiby poddubáky a kotrče. Houby v Sedmihoří letos rostou dost a je to výrazně lepší než vloni," dodává s tím, že hodně hub roste také na Trhanovsku, zejména křemenáče a hříbky.

Jeho manželka Blanka navíc poznamenává, že houby často hledají z koňského hřbetu. „Jedeme na koni, abychom si to pořádně obhlídli. Houby jsou ze sedla dobře vidět, ale hůř se sbírají. Takže potom sesedneme a vydáme se zpátky je vysbírat," popisuje Schröpferová.

Lesy v okolí Filipovy Hory na Mrákovsku byly ve čtvrteční odpoledne a podvečer doslova v obležení aut.
„Je tu po lese plno lidí a myslel jsem, že nic nenajdu, ale dívejte, mám plný košík! Ještě se musím vrátit, už jsem je neměl kam dávat," ukazoval nám na rozcestí u Filipovy hory pan Karel z Domažlic.

„Tak tam nebuď dlouho, jak to bývá zvykem, ve tmě na ně stejně neuvidíš," smála se jeho manželka, která se právě z lesa také vrátila.

Do lesů na Domažlicku směřovali nejen houbaři s auty, někteří na oblíbená místa jezdili vlakem.

„Ve čtvrtek jsem vezl lidi s košíky do Havlovic. Prý tam a v okolí Babylonu rostou. To už jsem ostatně věděl od kolegy z České Kubice Míry Krále. Ten prý denně nosí domů košík hub," řekl Deníku strojvedoucí Jiří Mach z Bělé s tím, že houbařům tak trochu záviděl, ale jen do včerejška.

Kde rostou? Září 2012.

Včera se konečně mohli radovat i milovníci hub na Bělsku.

„Tady v okolí houby přes prázdniny vůbec nerostly, bylo hrozné sucho.  Ale dnes přišel někdy v deset hodin dopoledne Franta Štefl z naší ulice a měl hub plnou tašku i košík. Hřiby, křemenáče, prostě běžné houby, co u nás rostou. Byl prý někde mezi Roudnicí a Pavlíkovem. Říkal, že před dvěma dny prý nebylo v lese nic, teď to ale začalo. Počítám, že houby vydrží ještě příští týden, i když jsme tu měli v Bělé ráno jen tři stupně nad nulou. ´Napučeno´ je dost a má se oteplit, tak počítám, že budou houby i v okolí Růžova, kam na ně chodívám já. Teď o víkendu máme pouť, to nebudu mít čas, ale příští týden bych na ně chtěl vyrazit," doplnil Mach.

Podle domažlického mykologa Pavla Koldy se radujeme z velké úrody hub díky četným srážkám. Sám je vášnivým houbařem a během chviličky se mu podařilo najít osmdesát hřibů a spoustu dalších letních  hub.
„Houby ve velkém rostou už více než týden na Domažlicku. Kolem Bělska, kde bylo srážek méně, začínají teprve nyní," říká Kolda.

Letní houby, jako jsou třeba hřiby smrkové, klouzky, slezáci, čirůvky nebo masáci už ale porostou prý jen pár dní.

„Letní houby pomalu končí. Růst přestanou kolem poloviny příštího týdne. Začnou se objevovat typicky podzimní houby jako je václavka smrková a obecná, čirůvka, babky nebo hřiby hnědé. Zda porostou v tak hojné míře jako nyní letní, záleží na počasí. Pokud bude dostatek ranních mlh, bude hub ještě dost," dodává houbař Kolda.

Mykolog radí

V lesích nyní roste spousta jedlých, ale i velmi jedovatých hub. Je proto nutné dávat velký pozor a raději  sbírat pouze houby, které opravdu dobře známe. Některé druhy jsou velmi snadno zaměnitelné.
„Na Brněnsku byl letos už zaznamenán případ otravy. Houbař v domnění, že našel žampion lesní, sebral velmi jedovatou muchomůrku citronovou. Tyto houby jsou si podobné a následky požití mohou být velmi zlé," říká domažlický mykolog Pavel Kolda a dodává, že se žampionem si můžete snadno splést i další prudce jedovatou houbu – muchomůrku zelenou.

Recept na houbové pečenáče

Suroviny:  Houby, strouhanka,  vejce, cibule, olej na smažení.
Nálev: 1 l vody,  1 l octa, 5 lžiček cukru, 6 lžiček soli, 4 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy,  hořčičné semínko – vaříme asi 5 minut

Postup:  Houby nakrájíme na centimetr silné plátky a obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a osmažíme jako řízek. Vychladlé houbové  řízky  postupně naskládáme  s cibuli do sklenic, vrstvy střídáme.  Zalijeme vychladlým nálevem. Za 4 dny můžeme konzumovat.