„Koledovat u nás chodili nejmenší školáci a sbírku hodnotím velice pozitivně. Přihlásilo se 28 dětí, a protože jsme byli ještě v Rybníku, nakonec bylo koledníků 31," říká jeden z organizátorů sbírky Jiří Beneš z Hostouně.

Ještě před jejím počátkem měla nejvíce práce hlavní hostouňská organizátorka Ivana Milová.

„Sbírku u nás zorganizovala, takže s předstihem obešla rodiče malých koledníků, které požádala o souhlas. V případě Tříkrálové sbírky je to nutné i z toho důvodu, že jsou koledníci zapsáni na seznam a tím pádem jsou i pojištění pro případ, že by se jim něco stalo," doplnil Beneš.

Hostouňští koledníci obešli město a všech 11 spádových obcí, navštívili také Tasnovice a Oplotec, které spadají pod město Horšovský Týn, a dále Rybník, který je samostatnou obcí. Novinkou a zajímavostí letošní Tříkrálové sbírky bylo to, že ve spádovém Svržně probíhala sbírka za účasti tamní podnikatelky Michaely Kodadové a jejích dvou poníků.

Sbírku zahájil v hostouňském kostele v sobotu o půl třetí odpoledne P. Josef Prchal.

„Původně ji měl zahájit Otec biskup Radkovský, ale protože do jeho plánu se dostal ještě Postřekov a k nám by přijel až kolem půl čtvrté, vznikl by ten problém, že by děti obcházely domácnosti až za tmy, což jsme nechtěli připustit. Domluvil jsem se s jeho sekretářem, že pan biskup Radkovský nebude při zahájení naší sbírky, ale naopak za ni malým koledníkům poděkuje," vylíčil Beneš.

Koledníkům poděkoval sám biskup

A tak malí koledníci nejprve vybrali do kasiček a po 18. hodině měli možnost se v jídelně U Brabců nejen občerstvit a ohřát, ale také setkat se s plzeňským biskupem Mons. Radkovským, který jim za jejich snažení poděkoval.

„Odjížděl od nás někdy před 19. hodinou a myslím si, že to bylo velice důstojné zakončení Tříkrálové sbírky," pochvaluje si Beneš.

„Letos se vybralo o pět tisíc korun více než vloni," hlásil nám starosta Miroslav Rauch.

„V kasičkách skončila i nějaká eura, takže byla přepočítána dle platného kurzu. Tříkrálová sbírka skončila výsledkem 22 839 korun," upřesnila Milová, která odvedla většinu práce při přípravě Tříkrálové sbírky.

„Byla jsem mile překvapená, neboť lidé, které jsem požádala o pomoc, byli velice vstřícní. S výběrem koledníků mi pomohla i paní učitelka Marie Zdeborová. Byla to určitá starost, ale jsem velice potěšená výsledkem našeho snažení," prohlásila Milová.