Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Chodsku se po sv. Martinu chroupal pálenec

Domažlicko - Svátek svatého Martina byl spojovaný nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením. Výjimkou nebylo ani rázovité Chodsko.

11.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinská husa v Chodské chalupě.Foto: Deník/ Stanislav Šebek

Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech se oslavovalo nové víno.

Před svatomartinským posvícením musela být každá chodská ves a každé stavení jako ze škatulky vyčištěno, umyto, zameteno, vybíleno a uklízeno.

Tradicí bylo rovněž pozvat na posvícení příbuzné a přátele. Ti, kdo zvali, často přinesli koláče a notovali:

„Náši vás zkazujú pjekně pozdravuvát ha máte k nám, kmůtře s kmůtrú, v neděli přijít na náše posvícení."

V kostelech se konala mše svatá, k obědu bývala o svatomartinském posvícení většinou polévka a na stole nemohla samozřejmě chybět ani dobře vykrmená a upečená martinská husa, nejčastěji se zelím a bramborovým knedlíkem.

Peklo se také svatomartinské pečivo rohlíky s rozinkami a kulaté koláče s tvarohem, povidly a s rozinkami.

Na Chodsku se dělal i pálenec. Tento pokrm se připravoval třeba i na rozpřástky, které začínaly po svátku svatého Martina a trvaly po celý advent až do čtvrté neděle postní Družební. Každý večer se scházela děvčata s kolovratem a s košíčkem lnu v některém stavení, kde měli velkou světnici. Zde si rozestavila své kolovraty do kruhu a předla len a k tomu chroupala pálenec.

V pondělí po posvícení bývala takzvaná zlatá hodinka, kdy i staří lidé tancovali.

Selky a děvčata měly o posvícení vysoko skákat, aby len a konopí vyrostlo také vysoko.

Jelikož je sv. Martin také ochránce koní, modlili se k němu poctivě také všichni hospodáři.

Pálenec

Suroviny: 300 g suchého hrachu, 100 g másla, moučkový cukr, sůl, pepř

Postup: Hrách zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin nabobtnat. V pekáčku rozpustíme máslo, promícháme s okapaným hrachem, osolíme, opepříme a v troubě pečeme do měkka asi 40 minut při 180 °C. Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.

Svatomartinská husa a zelí po staročesku

Staročeská husa

Suroviny: 1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, kmín, 2 hrsti nasekané petrželové nati

Postup: Husu dobře prosolíme i zevnitř. Vycpeme jí cibulí nakrájenou na větší kousky, pokrájenou petrželovou natí a třemi oloupanými, jádřinců zbavenými a na čtvrtky pokrájenými jablky. Před pečením husu pokmínujeme a kůži propícháme vidličkou. Husu přikryjeme alobalem a pečeme minimálně dvě hodiny (nejlépe 3 hod) při 180 až 200 °C. Po celou dobu pečení husu podléváme výpekem. Po dvou hodinách husu odklopíme a dopékáme do růžova.

Staročeské zelí

Suroviny: 1 hlávku zelí, 2 cibule, 60 g sádla, kmín, med, nebo cukr, ocet, sůl

Postup: Najemno nakrouhané zelí podlijeme vodou a vaříme bez pokličky. Mezitím si na části sádla orestujeme 1 cibulku, kterou přidáme do zelí. Vše osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Druhou cibulku orestujeme na zbytku sádla. Když je sklovitá přidáme med nebo jen cukr, který zkaramelizujeme, pak přidáme dvě lžíce hladké mouky a vytvoříme sladkou cibulovou jíšku, jíž zelí zahustíme. Necháme ještě chvilku přejít varem. Zelí dochutíme trochou octa.

Svatomartinské koláče

Suroviny:

Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 1 kostku droždí, špetka soli, 1/4 l mléka, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, lžíci husího sádla, máslo a 1 vejce na potření

Náplň: 400 g povidel, oloupané mandle na ozdobu

Drobenka: 150 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g hr. mouky

Postup: Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijeme mléko a rozpuštěné vlahé sádlo. Ze surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut kynout. Těsto rozdělíme 20 menších bochánků a do každého vytlačíme důlek na náplň. Koláčky potřeme rozmíchaným vejcem, naplníme povidly, ozdobíme půlkami mandlí, posypeme drobenkou utvořenou z uvedených surovin a pečeme při 180 °C, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Pranostiky

✔ Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.

✔ Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

✔ Když svatý Martin se sněhem přiběžel, bude v něm celý měsíc ležet.

✔ Na svatého Martina slunečno dlouhá zima.

✔ O Martině po ledu o Vánocích po blátě.

✔ Na svatého Martina bývá dobrá peřina.

✔ Jestli husa na Martina po ledě chodí, zas okolo Vánoc v kaluži se brodí.

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je mladé víno pocházející z podzimní sklizně. Pokud se vyvede, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník. Otevírání láhví nového Svatomartinského vína je každoročně stanoveno na 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut a navazuje na starou vinařskou tradici, která říká, že mladým vínem si může vinař ve sklepě přiťuknout poprvé na sv. Martina. Svatomartinské víno se může konzumovat až do konce ledna, maximálně však do začátku jara. Je vhodné je pít s chuťově výraznými pokrmy. Bílé a růžové se hodí k lehkým, méně kořeněným jídlům, červené k výrazným pokrmům.

Autor: Redakce

11.11.2014
SDÍLEJ:
Jan Doležel vystoupí v Klenčí.

Varhanní festival v Klenčí uzavře Jan Doležel

Ilustrační foto.

Kriminalisté obvinili pět dealerů pervitinu

Fanoušci jsou nároční, ale dokáží nás hlasitě ocenit

Mrákov – Hudební žně mají v tomto období fanoušci rockové muziky. Minulou sobotu si v mrákovském kulturním domě užili koncert kapel Dymytry a Komunál, v tu následující, 21. října tam od 20.30 hodin vystoupí kapela Kečup. Jedním z členů populární skupiny je zpěvák a kytarista Dan Dobiáš.

FOTO: Čeští i bavorští harmonikáři si v Loučimi zahráli společně

Loučim – V neděli 15. října odpoledne se v restauraci pana Matějky uskutečnilo další setkání přátel harmonik, tentokrát s hojnou bavorskou účastí nejen nástrojů, ale i obecenstva z okolí Degendorfu.

Zloděj ukradl ve Všerubech motorovou pilu

Všeruby – Neznámý pachatel v průběhu uplynulého měsíce ve Všerubech prošel neoploceným pozemkem ke kůlně, kde odstranil visací zámek zajišťující její dveře.

Nebude to jednoduché, míní kouč Vrba

Lucern (od zvláštního zpravodaje Deníku) – V české lize suverénně kralují a zdolávají jednu těžkou překážku za druhou. A uspět chtějí také v Evropské lize. Fotbalisty Viktorie Plzeň čeká dnes večer třetí zápas ve skupině G – na stadionu v Lucernu se postaví FC Lugano, poslednímu týmu ve skupině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení