Šokující zpráva proběhla ve středu médii. Tradiční Chodská pomazánka s lososem a olivami, kterou vyrábí firma TABE Bezděkov, obsahovala namísto pravého chodského lososa sledě a olivový olej byl nahrazen máslem.

Krajská veterinární správa přitom nařídila výrobek stáhnout z prodeje právě nyní, v době Chodských slavností, které si většina Chodů bez typické lososové pomazánky nedokáže ani představit.

Podvodnému uchýlení se k náhražkám za typickou chodskou rybu a olivový olej se však nelze divit – zoufalí sedláci od Mrákova po Postřekov se shodují, že úroda oliv byla i letos v celém domažlickém regionu vysloveně bídná. Na mimořádné schůzi v trhanovské hospodě zemědělci dlouho do noci probírali možné příčiny toho, proč se jejich olivovníkům na Chodsku nedaří. Řada z nich, zklamána dlouhodobě špatnou úrodou, prohlásila, že se raději vrátí k osvědčenému pěstování banánů, datlí a ananasů.

Stejně tak domažličtí rybáři bědují nad letošním hromadným úhynem lososů, typických ryb našich návesních rybníků. I losos, běžná surovina pro řadu receptů našich chodských babiček, je tedy letos vysloveně nedostatkovým zbožím.

Nelze se proto divit, že se bezděkovská firma rozhodla nahradit nyní nedostatkového lososa další typicky chodskou rybou – slanovodním sleděm.

Bez tradiční lososové pochoutky se tedy letos zřejmě budeme muset obejít, kdo však doma opráší kuchařku po babičce, jistě v ní najde mnoho dalších, typicky chodských receptů, jako například Tlumačovské olihně s rajčaty, Velbloudí řízečky po Draženovsku nebo Mrákovské špagety s tuleními játry.