Desítky trofejí zvěře z našeho regionu procházejí v těchto dnech v sále hotelu Hubertus v Poběžovicích rukama hodnotitelů Okresní myslivecké komise, v jejímž čele je Václav Procházka z Kolovče. Po obodování shozů a dalších trofejí zvěře se uskuteční od čtvrtka do neděle tradiční Okresní myslivecká výstava.

Okresní myslivecký spolek Domažlice byl zmocněn odbory životního prostředí pověřených měst Domažlice a Horšovský Týn hodnocením trofejí z honiteb na území okresu Domažlice, neboť mu tak přikazuje zákon. Trofeje posuzuje odborná komise.

„Trofeje, které nám z jednotlivých mysliveckých sdružení přinášejí, jsou ve slušném stavu. Je však pravda, že jejich počet oproti předchozím letům trochu ubyl. Ale kvalita přinesených trofejí je na současné poměry poměrně slušná," říká šéf odborné komise Václav Procházka.

„Zatím jsme tak v polovině hodnocení, takže konečný výsledek zatím neznáme. Ale určitě máme za loňský rok méně trofejí srnčí zvěře a navíc dodané trofeje nejsou v takové kvalitě, na niž jsme bývali zvyklí," souhlasí s kolegou Václav Duffek, předseda Okresního mysliveckého spolku Domažlice.

Je možné snížení počtu i kvality srnčích trofejí nějak vysvětlit?

„Většinou se polemizuje o tom, že na srnčí populaci má vliv rozmáhání se větší zvěře, jako jsou daňci či jelen sika, je také více černé zvěře. Ti způsobují vytlačování srnčí zvěře do klidnějších míst, ta se pak u nás příliš nevyskytuje, a tím pádem ani neloví," vysvětluje Duffek.

Není to však podle něj jediný důvod poklesu počtu srnčí populace, a to nejen na Domažlicku.

„Na úbytek má hodně vliv zemědělská výroba. Co se začalo více zatravňovat a sečou se louky pro bioplynky a nebo na senáže, tak je poměrně veliký úhyn srnčat. Senoseč se dostává většinou do doby, kdy srny kladou mláďata," upřesňuje okresní předseda myslivců Duffek s tím, že letos by měla být vyhodnocena statistika přibližující výsledky výzkumu srnčí populace.

„Mělo by se zjistit, kolik srnčat se ´zaseče´. Poměrně velký úhyn srnčí zvěře je na silnicích. Ke střetu zvěře s motorovým vozidlem dochází poměrně často, přesto si myslím, že hlášení o těchto nehodách zdaleka nezahrnuje všechny sražené kusy. Zraněná zvěř sice odběhne, ale pak uhyne a nacházíme ji poblíž silnice. Podle mne se nenahlásí řada střetů se zvěří a její úbytek je znatelný," konstatuje Duffek.

„Kvalita srnčích trofejí je oproti minulým dvěma letům slabší, ale zase se objevilo více rarit, jako je paroží pokřivené či s více lodyhami, takže velmi zajímavé. Vedle trofejí daňčí zvěře se u nás začínají více objevovat i trofeje jelenů a také velmi dobré trofeje mufloní zvěře. Srdečně zvu na výstavu, bude rozhodně co prohlížet," tvrdí Procházka.

„Výstava je představením činnosti mysliveckých spolků, a tím i jejich péče o zvěř na okresní úrovni," podotýká na závěr Duffek.

Kdy jít na okresní výstavu trofejí

Čtvrtek 26. až sobota 28. března: 9 – 17 hodin

Neděle 29. března: 9 – 16 hodin