Vážíte si svého starosty či starostky za práci pro obec?

Vzkvétá vaše obec díky společnému úsilí starosty či starostky a občanů?

Žije se vám ve vaší obci dobře a chcete za to svému starostovi či starostce poděkovat?

Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, můžete ´hlavy svých obcí´ přihlásit do soutěže Starosta roku 2010.

„Záměrem soutěže je vyslovit veřejné uznání za dobrou práci starostům a starostkám malých obcí do 2 000 obyvatel. Jejich práci mohou nejlépe posoudit občané, proto právě od nich čekáme nominace na ocenění,“ říká projektová manažerka Kateřina Bláhová za vyhlašovatele soutěže, jímž je Nadace VIA a Poštovní spořitelna, přičemž mediálním partnerem soutěže je Deník.

Jak nominovat svého starostu či starostku do soutěže?

„Nominaci, čili přihlášku do soutěže, může vyplnit a zaslat osoba starší 18 let, avšak musí ji podepsat nejméně 20 osob trvale nebo přechodně žijících v dané obci. Přihláška + 8 kopií včetně podpisů musí být odeslána poštou nebo osobně doručena do Nadace VIA sídlící na adrese: Jelení 195/9, 118 00 Praha 1, a to nejpozději do 6. září 2010. Prosíme, zašlete přihlášku i emailem na adresu: starosta.grant@nadacevia.cz,“ upřesňuje za nadaci Bláhová.

Zjišťovali jsme, co bude s nominacemi dále.

„Posoudí je odborná komise, která na základě bodového hodnocení vybere pět kandidátů, kteří postoupí. Ve 2. kole komise finalisty navštíví, aby se na místě seznámila s jejich prací a s fungováním obce. Následně komise vybere vítězného starostu či starostku. Vítěz získá nejen titul Starosta roku, ale pro svoji obec také finanční prémii čtvrt milionu korun,“ zakončuje manažerka nadace.

Nyní je jen na obyvatelích obcí do 2 000 obyvatel, jak s danou možností naloží.

Jak to bylo vloni

Vloni, kdy se uskutečnil I. ročník soutěže Starosta roku, nominovali lidé z našeho regionu čtyři své starosty: Brnířov Václava Valečku, Koloveč Václava Pergla, Pocinovice Václava Svobodu a Postřekov Františka Friše.

Vítězkou soutěže se stala Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji.