Peníze, které nejsou na první pohled vidět. Tak by se zjednodušeně daly nazvat investice, které v Mrákově končí v poslední době pod zemí. Nejinak tomu bude i v tomto roce.

„Rozpočet jsme schválili loni 27. listopadu. Je sestaven jako vyrovnaný, v příjmové i výdajové části je 14 milionů a 808 tisíc korun. Nejvyšší částka je na dostavbu kanalizace, konkrétně 5 milionů korun. Ještě také pokračujeme v rekonstrukci vodovodu, na niž jsme vyčlenili zhruba milion a dvě stě deset tisíc korun," předesílá starosta Josef Janeček.

Z rozpočtu je zřejmé, že pokud ho Mrákovští chtěli mít vyrovnaný, museli jej na straně příjmů posílit vlastními prostředky.

„V oblasti příjmů jsme vycházeli z rozpočtového určení daní, které do obce přišly loni během roku. Je to samozřejmě odhad, neboť přesně se daňové příjmy naplánovat nedají. Zvláště je těžké odhadnout, kolik do obce přijde v následujícím roce z daní od podnikajících. Musím říct, že tyto příjmy jdou u nás každý rok směrem dolů. Měli jsme právě sezení na Finančním úřadě v Domažlicích, kde se meziroční snižování daní odvedených fyzickými osobami také probíralo," podotýká starosta s tím, že s ohledem na výdaje musela obec posílit půl milionem korun z vlastních prostředků. Ve výdajích museli Mrákovští zohlednit dosud nedokončené investiční akce, stejně jako zajištění provozu mateřské a základní školy, bez nichž se život obce obejít nemůže.

POHLED NA MRÁKOV z kopce mezi Pelechy a Tlumačovem.

A protože pod Mrákov spadají i okolní obce, musí se počítat také s jejich potřebami.

„Plánujeme odbahnění rybníku ve Starém Klíčově, pro něž musí být řada povolení a také zajištěné místo, kam se z něj bude sediment vyvážet. V současné době nás zaměstnávají přípravy této akce. Musíme opravit také rybník v Mlýnečku. Pokud přijdou silnější deště, stéká voda z okolních kopců do rybníka. Když tam ´šupla´ voda z polí, odtok ji nestačil pobrat a rybník přetekl. Tím se stalo, že se voda hnala přes hráz, za níž se vše vymlelo. V loňském roce jsme odtok upravili, přidali jsme tam roury, které by měly umožnit větší odtok a zamezit přetékání hráze. Nyní musíme opravit původní výpust, na což jsme v rozpočtu počítali 30 tisíci korunami," vysvětluje starosta s tím, že kvituje počin zemědělců, kteří na jeden z kopců u Mlýnečku vyseli trávu, která by mohla nadbytečnou vodu zadržet lépe než čímkoli oseté pole.

Mrákovští také musejí počítat s investicemi do udržování obecních objektů občanské vybavenosti. „Je jich několik, pokud vezmu krámeček Mix a hospodu Sauna či kulturní dům, jedná se víceméně o větší údržbové práce. Běžnou údržbu si nájemci zajišťují," vysvětluje Janeček.

I přes řadu výdajů se najdou v Mrákově peníze na kulturu a sport. Na Hyjtu počítají s 60 000 Kč, pro TJ Sokol Mrákov vyčlenili 50 tisíc a pro šipkaře z Bunda teamu Starý Klíčov pak s 5 000 korunami. Mrákovští si váží občanů a nezapomínají na jejich jubilea a výročí. Sbor pro občanské záležitosti má v rozpočtu k dispozici 80 000 korun.