„Výstavy se zúčastní i řada organizací a sdružení, aby představily svou práci a přiblížily české zemědělství veřejnosti, především dětem a mládeži. Formou her, soutěží a dárků se budou snažit předat dětem znalosti, probudit v mladé generaci pozitivní vztah k zemědělství a přírodě," řekl za ZOD Mrákov Jiří Schamberger.

Součástí výstavy bude výstava historické zemědělské techniky. Oživení starých selských tradic je možná návratem úcty k selskému stavu.
„Stánky zde rozloží desítky firem zabývajících se dodávkami strojů, technologií krmiv, chemie a ostatních potřeb pro zemědělství," pokračuje Schamberger.

Organizátoři nezapomněli ani na doprovodný program a občerstvení.
„Celý den bude pro návštěvníky výstavy připraveno občerstvení a budou moci ochutnat i speciality výroby uzenin ZOD Mrákov. Pro děti budou po celý den připraveny hry a soutěže.

Program výstavy bude zakončen chovatelskou veselicí při dobré muzice, písničce a chodském folklóru. Vystoupí dětský chodský soubor Mráček, Mrákovský soubor, dechová hudba Dupalka, Olympic revival a další," dodává Schamberger.

Mrákovská výstava slaví letos 20 let svého trvání. Její úroveň, a především kvalita předváděných zvířat každým rokem vzrůstají.
První ročník „Mrákovské výstavy" se uskutečnil v roce 1996 z iniciativy firem K. I. Samen, Insemina a vstřícnosti chovatelů ZOD Mrákov, kteří jako jediní projevili opravdový zájem tuto výstavu pořádat.

V roce 2010 se díky vytvořeným podmínkám a uznání chovatelské veřejnosti v Mrákově uskutečnil Národní šampionát holštýnského skotu.
Úspěch výstavy, možnost setkání chovatelů, soutěžní duch, nadšení pořadatelů, to vše jsou aspekty, které podpořily chuť v opakování výstavy.

„Zvolení dvouletého cyklu je důsledkem generačního intervalu v chovu skotu a předvádění dalších generací a posouzení pokroku proti minulé výstavě," vysvětlil Schamberger.