Rok ve kterém se nebude obec příliš ´rozmachovat´, čeká letos Mrákov. A třebaže zastupitelstvo odhlasovalo rozpočet ve výši téměř 16 milionů korun, velkým dílem se z něj musí uhradit část investic z roku loňského.

I proto nás zajímalo, jakým způsobem se rodil letošní rozpočet.

„Pro nás bylo tentokrát hodně těžké rozpočet sestavit, protože jsme vloni dělali kanalizaci. Ta již je hotová, jen se přesunuly platby," podotýká starosta Josef Janeček s tím, že příjmovou část rozpočtu naplánovali zhruba ve výši loňské skutečnosti.

„Do výdajové části rozpočtu jsme dali 3,7 milionu korun na úhradu výstavby kanalizace, dalších 1,3 milionu korun za vodovod. Loni jsme v Mrákově dokončili výměnu starých vodovodních řadů. Využili jsme výkopů, když se dělala kanalizace a vyměnili jsme zároveň staré vodovodní roury z 30. let minulého století za nové. Sice ještě mohly nějaký čas sloužit, byly funkční, ale měly malý průměr, takže byl problém s tlakem vody. Hlavně proto se vyměnil vodovodní řad za nový, takže Mrákov má kompletně vyměněné vodovodní potrubí," pochvaluje si starosta.

Mrákovští počítají, že jim jen daň z nemovitostí přinese letos do rozpočtu milion korun. Využili možnost zvýšit koeficient této daně?

„Ne, ponechali jsme koeficient této daně na loňské úrovni, ale přesto bude ve výsledku o něco vyšší. Včera (v úterý 20. ledna – pozn. red.) jsme měli jako starostové obcí sezení na finančním úřadu, kde nám bylo řečeno, že stát ceny pozemků upravil, takže daň bude o něco vyšší, ale nepředpokládá se, že by to byly závratné částky," odpověděl mrákovský starosta.

Pro letošní rok plánují Mrákovští jen drobné úpravy.

„Bude se jednat o dodělávky kolem čistírny odpadních vod. Pak už to budou víceméně drobnosti, letos ani nepočítáme s tím, že bychom něco vylepšili v některé ze spádových obcí. Vodovod a kanalizace nás letos připraví o hodně peněz, takže – bohužel – na nic jiného nezbude," říká Janeček s tím, že letos musí zůstat s výdaji takříkajíc při zemi.

Pro Mrákovské rok 2015 tedy znamená šetření, při tom všem nezapomínají na údržbu a drobné opravy, například v hospodě v sousedním Starém Klíčově, kde na ně vyčlenili 15 tisíc korun. Dalších 470 000 korun je naplánováno ve výdajích na úhradu rekonstrukce kotelny v mateřince.

Kromě již zmíněného figuruje ve výdajích rozpočtu jediná velká investice, a to suma 2,5 milionu korun.

„Jedná se o druhou splátku za nákup pozemků. Jedná se o tři hektary v místech, kde je staré fotbalové hřiště. Původně tyto pozemky vykoupila od soukromníků firma k podnikání, ale z toho sešlo. Uvedené pozemky jsou určené pro výstavbu rodinných domů. Než k ní dojde, bude to nějaký čas trvat. Pozemky jsou vedené jako plocha pro lehkou průmyslovou výrobu, takže se způsob jejich využití ještě musí změnit v územním plánu na území k zástavbě rodinných domů," popisuje mrákovský starosta.

Za jak dlouho předpokládá, že by se na uvedené ploše mohlo začít stavět?

„Nejprve se musí vše zanést do nového územního plánu. Letos jsme si na něj vyčlenili v rozpočtu sto tisíc korun a já osobně bych ho rád měl v příštím roce hotový, abychom v té lokalitě mohli začít něco připravovat. Bude tam ještě spousta práce s vytýčením parcel, a hlavně pak zasíťováním pozemků, aby byly připravené ke stavbě domků," konstatuje starosta Janeček.

Dokáže říct, pokud by se letos neshodli se zastupiteli na takzvaném šetření a shodli se pouze na nezbytných investicích, co by on osobně rád vylepšil?

„Teď, když je hotová kanalizace, bychom každopádně chtěli v Mrákově nechat udělat chodníky. Projektově to máme zvládnuté, jsou to tři projekty, vše se připravuje na územní řízení. Zvláště nám jde o výstavbu chodníků v sousedství základní školy, kde to pro děti není právě bezpečné," prozrazuje Janeček. Dodává, že z hlediska bezpečnosti by se měla také křižovatka mezi Mrákovem, St. Klíčovem a Koutem změnit na moderní, okružní.

„Na můj vkus je tam hodně nehod, ale tam to záleží hlavně na ´Kraji´, neboť silnice nám nepatří. Uvidíme, jak se k tomu v Plzni postaví," zakončil starosta Mrákova.