Tato soutěž se koná jednou za tři roky a letos proběhla v Plzni.

Ze 14 krajů se do Plzně sjelo 123 mladých umělců, kteří soutěžili v sólové hře v celkem jedenácti kategoriích, a dále 49 soutěžících, kteří se utkali v komorní hře v pěti kategoriích.

Žáci z Plzeňského kraje, kteří se sem probojovali z předešlých kol, se všichni umístili na předních příčkách.

Z našeho regionu, konkrétně ze ZUŠ Kdyně, přijeli do Plzně soutěžit tři žáci, kteří svůj repertoár pilně připravovali již od září.

V 0. kategorii, která byla jako druhá nejvíce obsazená, bojoval hned první soutěžní den devítiletý Jiří Matějka a získal 1. místo. Ve III. kategorii soutěžila druhý den jeho starší sestra, dvanáctiletá Hana Matějková. Získala 1. místo. V komorní hře v kategorii I. A hrálo v sobotu duo ve složení Hana Matějková a Vojtěch Hampel a opět získali 1. místo.

Pořádání soutěže se zhostila ZUŠ Terezie Brzkové Plzeň, samotná klání se konala v areálu Středního odborného učiliště elektrotechnického ve Skvrňanech.

Soutěžilo se ve dvou sálech, v každém sále hodnotila jednotlivé výkony sedmičlenná porota složená z profesorů a zástupců jednotlivých krajů.

Celá soutěž měla vysokou úroveň, což potvrdili i předsedové obou porot. Soutěžící si za své výkony odnášeli krásné diplomy a hrnečky s logem soutěže a ti nejlepší i věcné ceny.

Velký dík na závěr patří všem třem žákům, ale i učitelce Petře Vlčkové za skvělý výběr skladeb, přípravu dětí a za vzornou reprezentaci ZUŠ Kdyně a našeho kraje. (seb, ZUŠ Kdyně)