Její základnou je městský seniorský penzion v Břetislavově ulici, odkud denně vyráží za svými klienty do domažlických domácností.

„Moje pracovní začátky ve mně zanechaly hlubokou stopu. Na své první klienty si přesně vzpomínám. Pamatuji si jejich jména, jejich podobu i zážitky, které mi vyprávěli, zřetelněji než něteré klienty z pozdějšího období,“ začala vzpomínat pečovatelka. Tehdejší devadesátníci jí svěřovali příběhy i ze smutného období první a druhé světové války.

Denně se stará o desítku klientů, pro které zajišťuje nákupy i úklid, pomáhá jim s osobní hygienou, za dobrého počasí jde s nimi na procházku.
„V našem kolektivu pěti pečovatelek si po dvou měsících střídáme oblast, do které chodíme. Navštěvujeme klienty na Kozinově poli, pak na sídlišti Palackého, Kavkaze i Milotově.

V dalším období se staráme o rozvoz obědů a následující dva měsíce se staráme o klienty přímo v našem penzionu,“ popsala rozmanitou činnost Fotrová. V rámci tohoto pracovního ´kolečka´ se tak po třičtvrtě roce vždy domažlické pečovatelky vrací na stejné místo.

„Někteří si na nás zvyknou, chtěli by, abychom u nich zůstali, aby se mohli popovídat a svěřit se. V dnešní době mají děti na své rodiče méně času, jsou více a déle zaměstnaní,“ vypozorovala Miroslava Fotrová a přidala další postřeh:

„Vidím, že starší generace jsou dříči, v životě museli těžce pracovat, současný životní styl je snažší.“ Ulevilo se i pečovatelkám, které již například nemusí nosit seniorům uhlí na otop či vynášet popel.

Připomněla i historku, kdy přicházela za 98letou seniorkou a zastihla ji na zahradě s kolečkem plným přepravek s jablky. „Musím je přece uskladnit do sklepa,“ odzbrojila její údiv čiperná babička.

„Dříve lidé ve velké míře považovali umístění svých rodičů do domova důchodců za jakousi hanbu. Dnes je vnímání veřejnosti úplně jiné. Úroveň penzionů se mnohonásobně zvýšila, je na úrovni a i možností společenského vyžití je mnohem více,“ porovnala zasloužilá pečovatelka.

Při společném posezení si třicetileté pracovní výročí paní Fotrové připomněli její kolegyně a obyvatelé penzionu. Dostala od nich kytičku a sladkou pozornost. Ocenili ji i pětiminutovým srdečným potleskem.

„Miroslavu Fotrovou jsme nominovali pro ocenění Pečovatelka roku 2011, kterou poosmé vyhlásilo Středisko křesťanské pomoci Diakonie ČR. Předat by ho měla manželka prezidenta republiky Livia Klausová,“ uvedla ředitelka městského penzionu Vendula Klimentová.