„Před procházkou je dobré pejskovi namazat tlapky. Po návratu domů  tlapky umýt a znovu ošetřit krémem, třeba obyčejnou indulonou," radí domažlický veterinář Martin Přibek.

„Přestěhovali jsme se z vesnice do Domažlic a mne vůbec nenapadlo, že bych měla hlídat psovi tlapky. Na vesnici se nesolilo. Tlapky si pořád olizoval a začal kulhat. Prohlédla jsem mu je a bříška měl vyžrané do krve. Museli jsme to řešit antibiotiky. Dnes už si dávám pozor a tlapky mu mažu. Pomáhá to, i když mi polovinu krému slíže," říká Kateřina Jáklová z Domažlic.

Podle Přibka jsou nyní plné ordinace nastydlých a kašlajících psů.

„Spousta psů nyní trpí virovými a respiratorními problémy. Může za to změna počasí. Když pes kašle, je třeba nechat ho v teple. Kašel by měl odejít sám. Psi, kteří žijí venku, jsou otužilí a na zimu zvyklí. Ti, kteří žijí v bytě, kde je přes dvacet stupňů, nemají připravenou termoregulaci. Tady mají význam psí oblečky nebo ´pršipláště´. Například krysaříka bez chlupů nebo staršího psa, který nemá tolik pohybu, obleček zahřeje. Při velkém mrazu je dobré i psa zvyklého na pobyt venku zavřít na noc do kotelny nebo garáže," radí veterinář.

S oblevou trpí psi často i žaludečními problémy.

„Do sněhu pohozené odpadky při oblevě začnou hnít a pes, který je sežere, olíže nebo očichá, pak snadno zvrací a trpí průjmem. Mnohdy to však vyřeší živočišné uhlí," dodává Přibek.