Maxovští si pohrávají s myšlenkou zvelebení návsi ve své obci.

Úprava návsi, která má rozlohu čtyři až pět tisíc metrů čtverečních, by potřebovala hned několik zásahůa to odbahnění dvou rybníčků, pokácení starých a osazení nových dřevin, zbourání nepoužívaného skladu, srovnání povrchu a opravu hasičárny, která, ačkoliv je ve velmi špatném stavu, tvoří jakousi dominantu obce. Maxovští spolu se svými zastupiteli přemýšlejí, jak nejlépe postupovat.


„Hasičárna je velice zajímavá stavba, která k Maxovu patří, na druhé straně je ve velice špatném stavu a její oprava by stála osm set tisíc korun. Přemýšleli jsme, zda ji opravit nebo zbourat. Pozvali jsme proto členy maxovského osadního výboru, aby sami řekli, jaké jsou jejich návrhy,“ uvedl Václav Krásnický, místostarosta Všerub, pod které Maxov spadá.


„Ještě jsme se napevno nedohodli. Zbourat budovu hasičárny by ale byla škoda, ačkoliv víme, že by šlo o ohromnou investici. Vypadá to, že opravu hasičárny na nějakou dobu odložíme a budeme se soustředit na úpravu návsi, protože tady nejde o tak vysoké náklady. Sejdeme se o tomto víkendu a napevno se domluvíme, jak bychom si to přestavovali,“ řekl maxovský zastupitel Roman Knopp.
Ačkoliv je oprava hasičárny ještě jen jakousi vizí, Maxovští už mají představu, jak by ji využili.


„V první řadě bychom museli získat dotaci. Z toho důvodu jsme měli na výběr ze dvou možností. První byla udělat z ní sakrální stavbu, což je hloupost, protože vedle stojí opravený kostel. Druhou možností je, aby měla turistické zaměření. V tomto případě by musela být stavba otevřená, čehož se bojíme kvůli případné devastaci. Mysleli jsme, že bychom zde mohli vytvořit jakousi trvalou výstavu fotografií, které by mapovaly historii Maxova,“ dodal Knopp.