Někteří maturanti jsou mrzutí z didaktického testu z češtiny, který psali minulý pátek. Podle nich byl příliš těžký, obsahoval takové úlohy, na než se nebylo možné připravit.

„Šla jsem tam s tím, že češtinu zvládnu v pohodě, ale nakonec to bylo opravdu mnohem těžší. Sebevědomí mi úplně kleslo,“ řekla Štěpánka Šustrová, maturantka VOŠ, OA a SZŠ Domažlice.

Podobné pocity mají i její spolužáci. „Čeština mi připadla dost těžká. Hlavně na ni bylo málo času a texty byly strašně dlouhé,“ prozradil Martin Schröpfer.

Nespokojená je také Martina Reinigerová. „I když je čeština můj mateřský jazyk, byla pro mne těžší než němčina. Připadá mi, že maturita z českého jazyka byla spíše orientovaná na všeobecný přehled.Nikoli na český jazyk,“ poznamenala Reiningerová.

Na Domažlicku letos zasedlo k písemné části státních maturit na dvě stě šedesát  studentů. Zatímco vloni i předloni si mohli v každém předmětu vybrat, zda chtějí dělat  zkoušku v lehčí nebo těžší verzi, letos zůstala jen ta údajně snadnější.

„Někteří studenti však opravdu říkali, že čeština byla letos těžší než vloni,“ řekl ředitel horšovskotýnské SOŠ a SOU Václav Švarc, kde zasedlo k maturitám šedesát devět studentů.

Didaktický test z českého jazyka si vyzkoušeli i někteří pedagogové.

„Test byl podle mne složitější hlavně co se týká porozumění textu. Některé otázky se více než českého jazyka týkaly historie,“ prozradil jeden ze středoškolských učitelů, který si nepřál být jmenován.

„Slyšela jsem od našich studentů, že test z češtiny byl spíše zaměřen na logiku a s českým jazykem moc společného neměl. Z druhé strany byla velmi dobrá odezva na písemné práce z českého jazyka,“ řekla ředitelka SSOŠ a Gymnázia Bean ve Staňkově.