Postřekov – Zítra ve čtyři hodiny odpoledne se opět promění v masopustního soudce 45letý ředitel poběžovické základní školy Vladimír Foist. Bez něj se neobejde v posledních letech závěr jediného postřekovského masopustu.

„Jestli si myslíte, že už mám letošní masopustní projev připravený, jste na velkém omylu," reagoval na dotaz ohledně letošního ´soudního dokumentu´ Foist.

„Sbírám v průběhu roku příhody, které stojí za zaznamenání, dělám si zápisky a postupně je rozvíjím. Čistopis řeči dám dohromady v pondělí večer, možná až v úterý ráno. Jde o to, že o masopustu, který je v Postřekově od soboty, se ještě může ledacos přihodit," vysvětluje. Úplně nejsložitější je prý vybrat, co v masopustní řeči použije.

Soudce musí být znalý poměrů v Postřekově i tamních událostí. Stalo se již tradicí, že hříchy obyvatel této vsi Horního Chodska se ´přetřásají´ právě na závěr masopustu na postřekovském hřišti, a to bezprostředně před popravou pana Masopusta. Ten končí na šibenici – odsouzen za lidské prohřešky.

„Složité jsem to měl v době, kdy jsem bydlel v Poběžovicích. Člověk sice dostával nějaké informace, ale nebylo to ono. Teď bydlím v Dílích a mám na dohled vše, co se děje dole ve vsi," směje se Foist.

Role soudce přitom není ani v tomto recesistickém podání snadná, zejména pak příprava proslovu. Řeč před popravou Masopusta musí stovky diváků, kteří se do Postřekova sjíždějí, nejen zaujmout, ale soudce musí umět cíleně píchnout tzv. do živého, a to si často žádá notný díl odvahy.

V Postřekově už přišly například na přetřes slečny, které se rády kamarádily s ´tiráky´.

„Nemohu vynechat ani takové události, které se týkají třeba samotného pana faráře. Proto jsem v minulosti neopomenul zmínit, jak pan farář zaspal a nepřijel na postřekovskou pouť sloužit mši," vzpomíná Foist.

A jaké prohřešky se objeví v jeho letošní masopustní řeči?

„Po pravdě řečeno, tak to ještě přesně nevím. Je spousta věcí, která stojí za zveřejnění. Ale musím myslet na to, aby projev nebyl dlouhý, lidi se nenudili a maškary se na hřišti moc nenapily. Zvlášť když je zima, jaká byla vloni, kdy padal sníh. To letos nehrozí. Když si čtu připravenou řeč doma, je to deset minut, což obnáší zhruba půl hodiny při čtení venku. Každoročně připravuji proslov přibližně na čtyři strany formátu A4, ale materiálu mám sesbíráno daleko více. Určitě se, ostatně jako každoročně, musím krátce věnovat i české politice.To je věc, která se týká nás všech a přímo se to ode mne očekává. Letos se nabízí paralela masopust a náš pan prezident. Určitě nebude chybět zmínka o tom, že si tety musely udělat vedle Hadamuc hospody májku, protože v Postřekově loni žádná jiná nebyla. Napíchaly aspoň pruty do stojanu," prozradil Foist.