Čtyřiadvacetiletý Martin Pešťák z Hluboké, kterého jsme mohli minulý týden vidět v pořadu Prostřeno, kde má hlavní slovo kuchařské umění, se toho nebál.

Bývalý bubeník Zvlášňý školy a současný kapely SticX, má dva obrovské koníčky, jedním jsou bicí a druhým právě vaření.
„Naučil jsem se to sám a začalo to školními svačinami. Ty, které mi mamka připravila, mně nechutnaly. Naštvala se a řekla, abych si je připravoval sám. Pak jsem začal koketovat i s vařením, až jsem se to naučil, a dneska je to můj druhý největší koníček,“ říká Pešťák.

Vařit před kamerami je prý dost stresující a zdlouhavé.
„Začíná se v devět hodin ráno. nejdřív jsme natočili moji vizitku a v deset jsme vyrazili nakupovat. Na vaření je časový limit od půl jedné do 17 hodin. Vzhledem k tomu, že každé otočení a zamíchání točí kamery, strašně to člověka zdržuje. Když jsem dovařil, sotva jsem se stačil převléci a už zvonil první host,“ pokračuje Pešťák.

Ani jednoho ze soutěžících neznal. „Je velmi těžké připravit menu pro lidi, které vůbec neznáte. Je to prostě hop nebo trop. Já jsem se pustil do zvěřiny, protože to považuji za jídlo slavnostnější, které člověk nevaří  běžně.  Tohle jídlo už jsem jednou vařil pro kamarády a těm velmi chutnalo, takže alespoň malou naději, že bude chutnat i ostatním, jsem měl,“ říká Pešťák.

Martin Pešťák sice nevyhrál lákavých 50 tisíc, za než chtěl odcestovat do ciziny, za vítěze se však  pokládá.
„Největší výhrou je pro mě, že jsem se vůbec odhodlal do soutěže jít.  Do ciziny pojedu tak jako tak,“ prozradil Pešťák.

A na čem si Martin během týdne, kdy nejen hostil, ale byl také hostěn, nejvíc pochutnal?
„Ze všech jídel, která jsem ochutnal, mi nejvíce chutnal australský koláč, který v pátek upekla Miloslava Kavková,“ dodal Pešťák.