Návrh na seškrtání  počtu poštovních poboček až o třetinu straší i starosty menších obcí na Domažlicku. Ačkoliv ještě není nic rozhodnuto, jsou v případě  přijetí tohoto návrhu připravení své pošty bránit.

  Jaké to je, jezdit pro každý dopis na poštu vzdálenou několik kilometrů od místa bydliště, dobře vědí například Pocinovičtí a Všerubští. Ti se potýkali se zavřenou poštovní pobočkou téměř půl roku.

„Pokud k tomu dojde, budeme bojovat. Lidé jsou bez pošty nešťastní. Chápu, že se pobočky v malých obcích asi nevyplatí, ale to je věc pošty, že nevydělává a že se zbavila služeb, které za ni dělá někdo jiný. Pošta je státní podnik a byla by strašná škoda tuto síť rušit. My tady v Pocinovicích poštu potřebujeme i za cenu, že by ji měla obec dotovat,“ řekl František Rada, starosta Pocinovic.

Svou poštu jsou připraveni hájit i Všerubští.
„Pokud by měla být naše pošta zrušená, hájili bychom si ji. Půl roku, co byla pobočka zavřená, tady fungovala zajížděcí služba. Speciálně pro náš úřad je to velmi nepohodlné. Úředních lejster máme opravdu hodně. Pošta odjede v 10 hodin a my už nemáme šanci cokoliv poslat. Úřad to omezuje a lidi také, protože nejbližší pošta je odtud 7 kilometrů. Pokud bude návrh na zrušení pobočky schválen, budeme si naši poštu všemi možnými prostředky hájit,“ uvedla Ludmila Rousová, starostka Všerub.

Podle České pošty však není třeba se zatím strachovat.
„Nic není rozhodnuto a není třeba se obávat. Zatím  je vše v připomínkovém řízení, to znamená, že se k návrhu budou vyjadřovat různá ministerstva. Návrh by musela schválit vláda, která by pak stanovila minimální počet poboček na celém území. Zatím se připravuje analýza, co by taková změna znamenala pro ekonomiku České pošty,“ vysvětlila Marta Selicharová, mluvčí  České pošty.