„Tuhle jsem dostala od kamarádky a mám ji asi pět let," vysvětlila nám ve chvíli, kdy jsme obdivovali na staňkovské výstavě její líbenku amazonskou – latinsky Eucharis.

„Vloni měla tři, předtím šest květů, ale protože mám malého vnuka, který všude vleze, trochu jí zdecimoval listy," prozrazuje Hollarová s tím, že líbenku zalévá podle potřeby, a protože pochází z Jižní Ameriky, drží ji v teple. „Loni kvetla v srpnu, letos si pospíšila," směje se.

Líbenka paní Hollarové na výstavě

Z výstavy Jaro na zahradě ve Staňkově.

Staňkovské zahrádkářce tropické rostliny učarovaly

„Pěstuji i sukulenty, ale mojí hlavní zálibou jsou voskovky. Mám jich 52 druhů – každou jinou," podotýká s tím, že posledně jmenovaný druh ´sbírá´.

Jak je vůbec možné dostat se u nás k více než padesátce druhů tropických rostlin Hoya?

„Ve Dvoře Králové žije pan Hojný a jezdí po celém světě a sbírá nejen voskovky, ale i jiné druhy tropických rostlin včetně sukulentů. Mám na něj kontakt, a protože má i své stránky, vždy, když sežene nějakou novinku, tak mu zavolám a voskovku, kterou ještě doma nemám, mi pošle," odpovídá zahrádkářka s tím, že tohoto nadšencem navštívila u něj doma.

Dvaapadesát květináčů přece jen zabere v bytě dost prostoru…

„Bydlím v rodinném domku a květináčů mám doma asi 400. Přesto se tam vejdeme já s manželem a dvě dcery. Mladší je tu na rok, protože má malé děti – dvouleté a osmiměsíční, ale jinak je v Anglii. Starší vnouček je čilý, ale moje kytičky před ním uhlídám," ubezpečuje s tím, že na sbírku voskovek má udělané speciální regály.

Jak se vlastně ke kytičkám, které se staly její velkou zálibou, dostala?

„S kytičkami jsem tak trochu začínala v době, když odrostly děti. Vařila jsem ve školce a byla jsem na návštěvě u kamarádky, která měla všude kytky. Byla jsem moc nadšená a líbily se mi sukulenty. S těmi jsem začínala. Posléze jsem zjistila, že sukulenty jsou náročné na podmínky pěstování. Shodou okolností jsem ale navštívila výstavu, kde pan Hojný měl voskovky. Dvě jsem si koupila a to byl počátek mojí sbírky," vypravuje s tím, že už to je možná 15 let.

Co na její domácí květinářství říká manžel?

„Občas nadává, ale když nějakou voskovku chci koupit, ptá se: Máš to dvakrát?" odpovídá s tím, že o čtyři stovky kytek se doma stará sama, neboť každá potřebuje ´své´. A to musí ohlídat.