A tak se všichni měli sejít v sobotu odpoledne v pět na koupališti. Tam je ovšem díky nevlídnému a deštivému počasí posledních dnů voda nejen v nádrži, ale také na březích a navíc 'rosničkáři' na zmíněnou dobu předpověděli další vydatný déšť. Takže jak? Zrušit akci anebo vymyslet náhradní řešení? Zvítězila alternativa číslo dvě a všechny soutěže se přesunuly do budovy obecního úřadu.

V tělocvičně v přízemí závodili odvážlivci ve skákání v pytli a mnozí se přesvědčili, že pád na parkety bolí víc než do trávy! V rohu také nechyběla kupka sena, kde děti hledaly různé předměty. Pod schody do patra byl cíl disciplíny přenášení míčku na lžičce a na chodbě v prvním patře se hrál minigolf v té nejminiaturnější podobě. Kuželky, kroužky na kolíky, dětská forma jinak hazardní hry skořápky, skládání obrazců ze sirek anebo kreslení podle šablony, to všechno si užívala zhruba dvacítka dětí od jednoho roku do devíti let. Ani dospělí nepřišli zkrátka. Fandové fotbalu a Viktorie Plzeň obzvlášť mohli sledovat v hasičské klubovně její poslední zápas před korunovací mistrem ligy na velkoplošné obrazovce, nahoře si pak mohli vyzkoušet své znalosti v určování stromů či květin podle listů a prohlédnout si různá paroží anebo kančí tesáky.

Příprava těsta pro vánoční formičky anebo vystřihování různobarevných obrazců z kousků látky a jejich sestavování na lepicí tabuli už nepatřilo do soutěží, ale spíš do tvůrčí dílny, stejně jako barevné obrázky na tvářích dětí, které umně malovaly Bára Kacerovská a Saša Dirriglová. Generace těchto patnáctiletých už má dětské radovánky za sebou, s chutí se ale podílejí na jejich přípravě pro nejmladší generaci.

Po krátké přednášce Karla Kacerovského ml. o vystavených přírodních ukázkách nakonec došlo i na tradiční rozhazování bonbonů!

„Pro tuhle variantu Dětského dne jsme se rozhodli v týdnu, když bylo jasné, že se počasí nezlepší," zhodnotila průběh Vladimíra Kacerovská, starostka Sokola Loučim, „A jsem docela překvapená, jak se to ujalo. Dokonce mi to připadá skoro lepší, než venku."

I když tradiční buřty byly letos opečené nikoliv nad ohněm, ale na pánvičce, odcházely všechny děti plné zážitků.

Autor: Zdeněk Huspek