Mraky plující po nebi a žádné vedro. Při tomto včerejším počasí jsme v půli dne zavítali s naším seriálkem k další vodní ploše využívané v našem regionu ke koupání.

„Měli jste přijet v pondělí. To tu byli hygienici nabírat vzorky vody, měřili digitálně její teplotu a měla 25 stupňů," vítal nás ´pán Lomečku´ Zdeněk Zrůst.

A třebaže byl vzduch ohřátý pouze na 18 °C a voda od pondělka zchladla na 22 stupňů, nebyl Lomeček opuštěný.

V areálu jsme potkali jak pěší, tak i cyklisty, podle aut zaparkovaných před ním bylo zřejmé, že další návštěvníci se spolehli na koně pod kapotou.

Výše uvedené teploty v době naší návštěvy nikoho nezlákaly ke koupání. Ve vodě byli také potápěči, které prozradily bubliny vzduchu vycházející na hladinu.

A zatímco někteří příchozí využívali bohaté nabídky občerstvení, jiní si prohlíželi areál a další se nechali zlákat do podvodní kabiny OSAC, z níž je možné vidět podvodní svět, aniž bychom se namočili.

Už při příchodu do areálu nás upoutaly silné kmeny, které poslouží při 11. ročníku mezinárodního uměleckého sympozia. To začíná v Lomečku právě o tomto víkendu.

„Sympozium bude letos více malířské než sochařské, avšak o to pestřejší," podotkl Zrůst. Sochařskou čest budou hájit Christophe Deman z Belgie a moravská výtvarnice Marika Haklová-Bumbálková. Účastníky letošního sympozia jsou také malíři Michael Rittstein – profesor AVU Praha), dále český hudební skladatel, výtvarník, vysokoškolský pedagog a prezidentský kandidát Vladimír Franz a dvojici doplní na hvězdnou trojici Miroslav Pošvic, jehož dílo je zastoupeno v Národní galerii v Praze a v řadě soukromých sbírek v Evropě a zámoří.

A právě sympozium, které potrvá od 1. do 9. srpna, obohatí dění v Lomečku, neboť nabízí bohatý doprovodný program a přednášky v jurtě.

Lomeček bez ohledu na konání sympozia pravidelně vítá příchozí svou čistotou, útulností, pohostinností. V areálu nechybí nádoby na odpady ani atypické toalety, které jsou vlastně uměleckým výtvorem. A děl, která vyrostla pod rukama umělců, je v přírodním areálu nespočet.

O prázdninách je Lomeček otevřen denně od 9 do 20 hodin, v případě sympozia a hudebních produkcí je otevírací doba přizpůsobena. Podle meteorologů nás čeká vzestup teplot, takže Lomeček opět nabídne své vody ke koupání.

Hodnocení Deníku

◆ Parkoviště: 2

◆ Otevírací doba: 1

◆ Vstupné: 1

◆ Čistota areálu: 1

◆ Vybavení: 2

◆ WC: 1

◆ Občerstvení: 1

◆ Nádoby na odpadky: 1

Celková známka: 1–