První oficiální návštěva nového starosty Všerub Václava Bernarda na radnici v Eschlkamu nebyla jen společenskou záležitostí. Oba starostové debatovali hlavně o problému s narůstající kamionovou dopravou, která sužuje obyvatele obcí spadajících pod Eschlkam, Všeruby, ale také obec Prapořiště.

„Na české straně byly sepsány dvě petice občanů, proběhlo nespočet jednání s Krajským úřadem Plzeňského kraje, odborem dopravy, a dalšími dotčenými úřady, bylo zpracováno dopravně inženýrské opatření na omezení tonáže projíždějících vozidel do 18 tun. Byla odeslána žádost o stanovení dopravního značení na omezení tonáže, ale zatím je vše bez výsledku," zhodnotil situaci v Čechách Václav Bernard.

Na německé straně se snaží o totéž. „Vyjednáváme s kompetentními úřady, ale občanům už dochází trpělivost a hrozí blokádami," pronesl starosta Eschlkamu Josef Kammermeier.

Velmi rozlobení jsou i občané Všerub a Prapořišť.
„Od zrušení celnice ve Všerubech si začaly přes naši obec krátit cestu vysokotonážní kamiony. Kamionová doprava neustále roste, a to v souvislosti se zavedením mýtného na dálnicích a silnicích I. třídy, po otevření tunelu u Furthu im Wald i obchvatu obce Hájek. Frekvence dopravy v naší, dříve klidné, příhraniční obci je v denních i nočních hodinách enormní," řekla Helena Forstová, hlavní organizátorka petice s tím, že průměrně projede obcí za hodinu 126 osobních aut a 46 kamionů.

Petici ohledně řešení dopravní situace v Prapořištích, podepsanou velkou většinou místních lidí, má na stole odbor dopravy Plzeňského kraje už více než rok. Zatím se ale vůbec nic nezměnilo.

Kromě tohoto závažného tématu si oba starostové spolu s ostatními členy vedení radnic pochvalovali dlouholetou přeshraniční spolupráci.