Alena Králová v úterý dopoledne vedla své dvě děti k lékaři. Všichni měli silné péřové bundy, děti se navíc až k nosu zabalily do šál a přes hlavy přetáhly silné pletené čepice. „Právě jdeme na kontrolu a přebíháme z auta do nemocnice, jak nejrychleji můžeme," říkala maminka. „Děti měly kašel ještě před tímhle smogem, teď už by to mělo být lepší, ale kašlou dál. A já jsem začala s nimi. Není to příjemné a myslím, že je paní doktorka ještě nechá doma," mínila maminka.

Z důvodu smogové situace odborníci doporučují omezit pobyt venku a zdržet se fyzické námahy. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, se srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

Zvýšený počet pacientů, kteří teď mají zdravotní problémy, zaznamenala například Klinika pneumologie a ftizeologie Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. „V současné době máme značný nápor pacientů s dýchacími obtížemi, začalo to o víkendu a přetrvává to i během prvních dnů tohoto týdne," uvádí primářka kliniky Gabriela Krákorová.

Potíže mají podle primářky zejména osoby s chronickým dýchacím onemocněním, čili astmatici a lidé s chronickou plicní obstrukční nemocí. „U nich totiž může během smogové situace dojít ke vzplanutí jejich onemocnění, mezi nejčastější potíže patří dušnost a kašel," vysvětluje Krákorová. Osobám s dýchacími obtížemi primářka doporučuje pokud možno nezdržovat se ve venkovním prostředí a nevětrat. „A když už musí být venku venku, tak by měli mít přes ústa šálu nebo šátek," doplňuje.