Jako rukojmí si připadají obyvatelé tří bytovek v Klenčí. Bydlí sice v nových bytech, na které splácejí hypotéky, ale vpravdě stále nevědí, čí jsou. Byty vlastní z 51 % Městys Klenčí a zbylých 49 % Stavební bytové družstvo (SBD) Domažlice. Mezi nájemci bytů, kteří by se po splacení anuity měli stát jejich vlastníky, našli dokonce tací, kteří by se jich nejraději rychle zbavili. Prodat a jít bydlet jinam!

Obyvatelům domů čp. 331, 332 a 333 totiž řadu měsíců ubírá klid soudní pře kvůli údajně nezaplaceným vícepracím, a to mezi Městysem Klenčí a stavitelem bytů 1. Chodské stavební společnosti, po jejímž rozdělení na dva subjekty se nástupnickou organizací soudící se o domy stala akciová společnost První chodská develop. Městys opakovaně několikrát soud vyhrál, po čemž následovalo odvolání společnosti vůči rozsudku.

Život ve velké nejistotě

„Je to hrozné, žít takhle v nejistotě. Právní zástupce firmy nám sice opakovaně tvrdil, že o naše byty nestojí. Nový podnět k soudu prý podali kvůli tomu, aby se nárok na zaplacení víceprací nepromlčel. Spor o peníze se táhne už sedm let!" žehrají na ´rychlost´ justice nájemníci bytů.

Kvůli bytům se jejich obyvatelé zadlužili a anuitou splácejí úvěr, který si na jejich stavbu vzal Městys. Pro ´bytovkáře´ bylo loni vrcholem to, že klenečtí zastupitelé odsouhlasili vydání domů jejich staviteli oproti zaplacení sumy zhruba 30 milionů korun obsahující vloženou investici plus přijatou dotaci.

„Stále čekáme na rozhodnutí Krajského soudu v Plzni. Všichni jsme v očekávání, jak to dopadne. Rádi bychom do domů investovali, prováděli opravy, ale v současné situaci to není možné. Několik nájemníků chce dokonce prodat členské podíly. Podle mne je to v podstatě nemožné. Doufáme, že během tohoto roku dojde k definitivnímu vyřešení naší situace, a to v náš prospěch," doufá nájemník, jehož jméno redakce zná, ale chtěl zůstat v anonymitě.

Městys zaplatit nehodlá

Důvod, proč Klenčí nechce uhradit společnosti vícepráce, je skutečnost, že nefigurují ve stavebním deníku. Pro proplacení původních 740 737 Kč za vícepráce plus úroků z prodlení nemá zákonnou možnost.

„Stále musíme čekat na rozhodnutí krajského soudu. Nejen pro nájemce bytů, ale i pro Městys znamená tahle situace nejistotu, ale nic s tím nenaděláme. Myslím si, že v tomto případě mohlo být rozhodnuto podstatně rychleji," konstatuje starosta Klenčí Karel Smutný.

Bytové družstvo čeká na verdikt

Na verdikt soudu nečekají jen obyvatelé bytů a Úřad městyse Klenčí.

„Nemáme žádnou zprávu, že by se událo něco nového. Je to jako na mrtvém bodě, zatím jsme nedostali žádnou informaci, že by se vše dál vyvíjelo. Přijali jsme loni 7. listopadu usnesení, že byty jejich staviteli nevydáme a počkáme do soudního rozhodnutí. To stále platí," uvedl včera Deníku předseda SBD Domažlice Jan Anderle.

První chodská develop necouvne

Svůj požadavek na zaplacení víceprací nehodlá stáhnout následnická organizace rozdělené 1. Chodské stavební společnosti, akciová společnost První chodská develop.

„Zatím vše leží u krajského soudu a čeká se, kdy naše záležitost přijde na řadu. Zatím nám nepřišlo ani vyrozumění o termínu, kdy by řízení mělo být. Čekáme, až se dostaneme na řadu," uvedl Deníku v úterý 11. března ředitel společnosti Jan Duchoslav.

Podle jeho slov by společnost První chodská develop už ráda měla v ruce rozhodnutí, které by jí přiznalo zaplacení víceprací vykonaných při stavbě klenečských bytovek.

„Je to obecný problém, jak u nás soudy dlouho trvají. Vícepráce při stavbě bytovek oproti projektové dokumentaci byly provedeny. Dá se změřit, že domy jsou prokazatelně větší, a když si spolu vezmeme metr a projdeme si to, tak tam naměříme o x metrů omítek, zdiva a všeho možného více, než bylo v původní dokumentaci. Podle ní se stanovovala cena, přičemž projekt se měnil v průběhu stavby. Všem našim zaměstnancům i dodavatelům jsme zaplatili za práci i materiál, od obce jsme to ale zaplacené nedostali. Proto v soudním sporu pokračujeme, abychom vše dostali uhrazené i my," doplnil Duchoslav s tím, že vše se před devíti lety financovalo ze zdrojů firmy.