Slunečné a horké dny lákají ke koupání a mnoho lidí proto momentálně řeší napouštění domácích bazénů. Kvůli suchu a nedostatku vody ve studních si obyvatelé Plzeňského kraje stále častěji objednávají autocisternu z vodárny. S objednáváním by však případní zájemci neměli otálet, na vodu si kvůli velké poptávce mohou počkat až 14 dní.

Letošní vysoký zájem potvrdil Vlastimil Hejhal, výrobní a technický náměstek z Chodských vodáren a kanalizací (CHVAK). „Na cisternu si zákazníci počkají zhruba týden. Zaplatí za vodné a dopravu, stočné neúčtujeme,“ informoval náměstek s tím, že v letošním roce se cena navýšila právě o pohonné hmoty a inflaci. Za kubík vody si u CHVAK klienti zaplatí 43,50 korun bez DPH.

Střet Audi s vlakem zachytila kamera.
Řidič v Audi najel na přejezd a srazil se s vlakem. Od nehody ale ujel

Oproti loňsku si lidé za dovoz vody připlatí i u Šumavských vodovodů a kanalizací, i tam se cena navýšila o pohonné hmoty. Podle obchodně-technického ředitele Michala Vlčka si na autocisternu zákazníci počkají zhruba dva týdny a s objednáním by proto neměli otálet.

Včasné objednání doporučuje rovněž Marta Ševčíková z Vodárny Plzeň. Firma letos zaváží bazény dvěma cisternami. „Nejbližší termín na oba vozy je momentálně až 29. června. Největší nápor zažíváme od konce května a právě teď v červnu. V červenci už bude opadat,“ řekla Deníku Marta Ševčíková.

Nehoda u Horní Lukavice.
Silnici z Plzně na Klatovy zablokovala vážná nehoda dvou aut

Mluvčí plzeňské vodárny Dana Veselá doplnila, že veřejný vodovod není pro velké odběry určený a při nedodržení pravidel hrozí, že zákazník způsobní problém sobě i sousedům. „Pokud roztočí kohoutek naplno, může dojít vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí k uvolnění usazenin na stěnách a následnému nežádoucímu zakalení vody,“ vysvětlila mluvčí s tím, že napouštění z kohoutku navíc není možno použít v lokalitách s nedostatečnou kapacitou vodního zdroje a v případě napouštění z vlastní studny se pak lidé mohou v bazénech setkat s různými nežádoucími látkami a s tím spojenou případnou likvidací chemikáliemi. "Jistotou kvality i toho, že neohrozíte odběr pitné vody ve vašem okolí, je proto napuštění bazénu cisternou. Za službu zákazník zaplatí vodné dle platného ceníku, stočné se neúčtuje. Připočítává se však cena za cestu cisterny a manipulační poplatek. Naše cisterny disponují hadicemi 50 metrů i více a voda se tak dostane bez problému i do zahrad, kam je přívod komplikovaný," uzavřela Dana Veselá.