„Hrobku jsem umyla už před týdnem, dnes jsme přinesli věnce a svíčky na ozdobení,"  popsala Květa Uršáková péči o hrob, kde má pochovany své rodiče a prarodiče.

„Pravidelně ještě navštěvuji pět hrobů svých příbuzných a známých. Na tři jsem sama připravila věnce. Jsem zvyklá si je vyrobit. Udělám si je podle svého a vyjdou mi jen na pár korun, protože základní obruče mám už z dřívějška," dodala paní Uršáková.

„Já jsem nakoupila v zahradnictví, nejsem moc šikovná, a tak si ráda vyberu z připravených dekorací,"  řekla Věra Drobilová. Za věnec, svíčky a květiny utratila zhruba 250 korun.

Období, kdy auta stojí několik desítek minut před hřbitovy bez dozoru, bývají příležitostí pro vykradače aut. „Každoročně před tímto nebezpečím varujeme a vzkazujeme lidem, aby v autech neponechávali cenné věci,"  konstatovala policejní mluvčí Dagmar Brožová a dodala: „Policisté v době Památky zesnulých provádějí zvýšený dohled na parkovištích u hřbitovů." Kompletní statistika  trestné činnosti za toto období bude známa až v příštím týdnu.