„Vojenský tábor bude přístupný pro veřejnost od 8 do 20 hodin. Na organizaci se kromě Města Domažlice bude podílet i Muzeum Chodska, MKS. Tím hlavním je Klub 3. armády v Klatovech," uvedl domažlický místostarosta Zdeněk Novák (SPMD).

„Po tři dny budou představovat, jak vojenský tábor americké armády skutečně v roce 1945 vypadal. Mělo by to být maximálně autentické. Vojáci tam budou spát ve stanech, budou samozřejmě v uniformách, budou si vařit v polní kuchyni. Chtějí to pojmout velice věrohodně, ráno by se například mělo začít rozcvičkou a pokračovat dalším vojenským programem, který vychází z dostupných historických dokumentů," odhaluje plány místostarosta.

Na náměstí před Chodským hradem bude připravena ukázka vojenské techniky.
„Budou tam zaparkovány jeepy a další vojenská vozidla," zmínil Novák.

Po loňském velkém úspěchu videomappingu, při kterém se historické snímky promítaly na bílou stěnu domažlické věže při večerním country koncertu, by se podobná akce měla zopakovat i letos.

Nejslavnostnějším bodem programu bude předání diplomů o udělení čestného občanství města čtyřem americkým veteránům – Jamesi Duncanovi, Hermanu Geistovi a Robertu Gilbertovi a in memoriam Matthewu Konopovi. Proběhne v obřadní síni domažlické radnice.

„Máme potvrzeno, že dva z nich přiletí a převezmou si jej osobně," řekl Novák.

Změnou projde dramaturgie pietních aktů.
„V rámci oslav jsme se je rozhodli z 5. května, kdy se každoročně konaly, přesunout na 8. května. Konají se pravidelně na Chodském náměstí, centrálním hřbitově, židovském hřbitově a v Havlovicích. Dosud to bylo velmi hektické, tříštila se pozornost, nešlo vše časově navázat. Zkusíme to proto letos zorganizovat ve dvou dnech. Uvidíme, jaký tato změna bude mít ohlas u veřejnosti," shrnul Novák.

Program oslav 5. května tak bude koncentrován na domažlickém náměstí.
„Chystají se hudební vystoupení, kladení věnců,proslovy i večerní videomaping," zakončil Novák.