První film Hádkovi mohou vidět v sobotu 9. července, českou komedii Střídavka pak 23. července. Předpremiéru pořádá město Plzeň a Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest. Projekce startují ve 22 hodin. Vstupenky jsou k zakoupení na portálu plzenskavstupenka.cz. „Po loňském roce, kdy se v amfiteátru promítal dokument Karel o Karlu Gottovi a pak snímek Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel, které měly oba obrovský úspěch, jsme se rozhodli opět tento prostor využít. Vybrali jsme proto dva filmy, u nichž se očekává, že v letní sezoně budou hitem, “ uvedl za organizátory Michal Šašek.

Součástí červencových projekcí v amfiteátru budou i doprovodné akce. „Účast přislíbil Hynek Čermák, přijede představitelka jedné z hlavních rolí filmu Hádkovi Sandra Nováková, dále režisér Vojtěch Moravec. Moderovat bude Jiří Pelnář. Na promítání Střídavky přijede Jitka Čvančarová,“ doplnil Šašek.

Přívalový déšť ve spojením se silným větrem zatopil sklepy, rozvodnil říčky a postaral se o dopravní omezení
Hasiči na Rokcansku se nevyspali. Kroupy, poražené stromy, vyplavené sklepy

Na promítání lákají i další venkovní kina v kraji. Dva týdny na přelomu července a srpna ožije plátno na dobřanském náměstí. „Diváci se mohou těšit na snímky Po čem muži touží 2, Fantastická zvířata, Tajemství staré bambitky 2, zkrátka filmy z poslední doby. Úterní filmy jsou vždy retro, na programu budou Báječná léta pod psa nebo Amélie z Montmartru. Vstup je zdarma,“ sdělila pořadatelka Lenka Šašková.

První prázdninový den začne tradičně promítat i letní kino v Klatovech. Filmy mohou diváci zhlédnout každý večer do konce prázdnin. Ceny se pohybují stejně jako loni okolo 120 korun. „Soustředíme se především na české filmy. V nabídce ale budou i snímky Elvis, Top Gun, a další,“ uvedl Karel Kotěšovec z Městského kulturního střediska v Klatovech. Na české komedie se podle starosty Víta Mojžíše také soustředí program letního kina v zámeckém parku v Plzni-Křimicích. Tam se promítá do konce července vždy od 21.30 hodin. Diváci zhlédnou film Prvok, Šampón, Tečka a Karel nebo Mimořádná událost. Mohou si také odhlasovat film na přání.

Dva promítací dny chystají tradičně v Plané, letos se plátno přesune z koupaliště do Stodoly u městského parku. „Promítáme 15. července snímek Ženy a život, a 12. srpna film Známý neznámý,“ sdělila Petra Tomášková z odboru kultury.

Horor Vřískot, komedii Prezidentka či pohádku Zakletá jeskyně uvidí během července diváci v letním kině v Kralovicích.