Řada lidí si stále nedokáže představit Vánoce bez živého stromku v obývacím pokoji. Některým se však za něj nechce platit a neštítí se proto vydat do lesů a nějaký smrk nebo jedličku potají uříznout. Lesáci se proto s příchodem svátků musejí mít před zloději na větším na pozoru.

„S příchodem předvánočního období se riziko krádeží skutečně zvyšuje," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. „V rámci prevence se lesníci v předvánočním čase pohybují zejména v místech, která by zloděje mohla nejvíce nalákat. Dohled probíhá každý den nepravidelně v denní či noční dobu. Samozřejmostí je i spolupráce s Policií České republiky," dodal.

Lesníci přistupují i k odstraňování bočních větví či přestříkávání větví a kmínku stromu barevným sprejem - tím sníží estetickou atraktivnost stromku.

„Lidem se navíc krádež stromku rozhodně nevyplatí každému zloději totiž hrozí pokuta, která může dosáhnout až výše 15 tisíc korun," upozornil Boublík s tím, že v posledních letech je naprostá většina vánočních stromků na trhu pěstována specializovanými firmami na plantážích mimo les, kde je možné dosáhnout významně lepšího estetického vzhledu než u stromků v lese.

Obezřetnost a zvýšení ostrahy potvrdil i ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda. „V lesích se prostě bude pohybovat více lesníků. Ceny za vánoční smrky se ale snažíme držet pořád stejné, takže si myslím, že si nákup vánočního stromku může dovolit opravdu každý," poznamenal.

Boublík také uvedl, že velké škody na dospělých stromech každoročně způsobují i ti, kdo se vydávají do jejich korun pro další symbol Vánoc - jmelí.

Neoprávněné trhání jmelí je přitom také nezákonné.

„Při krádežích navíc lidé riskují i své vlastní zdraví a životy, neboť jmelí roste až ve vrcholových partiích stromů, a není proto snadné se k němu dostat. Reálně hrozí riziko vážných úrazů a zranění," tvrdí Boublík.

Jiní nenechavci naopak používají k výstupu do korun stromů stupačky s kovovými hroty, které narušují kůru zdravých stromů. Ty jsou pak náchylnější k nákazám dřevokaznými houbami, což může vést až k úplnému odumření stromu. „Řada lidí se kvůli pár větvičkám jmelí nerozpakuje ani samotný strom pokácet," dodal mluvčí.

„Když jsem byla malá, tatínek vždycky před Štědrým dnem chodil do lesa stromek uříznout," vzpomněla seniorka Jiřina Vaníčková z Domažlic, která vyrůstala v Mrákově. „Dneska už je ale samozřejmě jiná doba. A živý stromek se před Vánoci dá koupit u každého obchoďáku a jmelí taky. Lézt někam na strom pro pár větviček, to za to určitě nikomu nestojí," dodala.