VELKÝ DŮRAZ NA ZDRAVOTNICTVÍ

Nově vytvořená koalice ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů slibuje výborné prostředí pro podnikatele, spolehlivou dopravu, péči o přírodu, ale hlavně zlepšení zdravotní péče. Podle lídryně kandidátky Ilony Mauritzové lze obecně říci, že všechny kraje v republice jsou v oblasti zdravotnictví ve složité situaci, kdy pojišťovny za poskytnutí zdravotní péče příliš neplatí. „Naším prvním krokem tak bude vytvoření jasné koncepce krajského zdravotnictví. Budeme vědět, jakou péči a ve kterých oblastech budeme poskytovat, a pro tento koncept získáme pojišťovny, které by nám péči platily, a tím bychom snížili velký nedostatek financí, který v současné době v našich nemocnicích máme,“ vysvětlila lídryně.

ČSSD v čele se současným náměstkem hejtmana Ivem Grünerem chce podporovat rodiny a důchodce a zachovat krajské nemocnice. „Chceme zajistit kvalitní zdravotnickou péči a důstojný život pro seniory. Zajistit kvalitní život pro mladé rodiny, kterým chceme poskytnout bonus 5000 korun k porodnému,“ sdělil Grüner.

Ilustrační snímek.
Z psychiatrické nemocnice v Dobřanech utekl agresivní pacient

ANO v čele se současným náměstkem primátora Romanem Zarzyckým má priority ve zlepšení péče o seniory, v podpoře sportu a volnočasových aktivit nebo třeba v rekonstrukcích silnic.

ODKOUPÍ LÁZNĚ?

Jeden z nejambicióznějších cílů v oblasti kultury představilo politické uskupení Bernard a starostové, kteří by chtěli odkoupit od soukromých majitelů zchátralou budovu městských lázní v Plzni a přestavět ji na sídlo Západočeské galerie a Plzeňské filharmonie, a upustit tak od projektu stavby zbrusu nové galerie v centru Plzně. „Je ekonomická krize a úvaha o tom, že se v této situaci najde více než miliarda korun na výstavbu Západočeské galerie na zelené louce, je iluzí,“ vysvětlil Bernard s tím, že Plzeň má mnoho prostor, které třicet let chátrají. „Městské lázně mají obrovský potenciál. Zjistili jsme, že mají dostatečné prostory, které mohou poskytnout zázemí nejen galerii, ale rovněž filharmonii. Zbudou i prostory pro vyžití mladých, například v rámci lidových škol umění,“ popsal bývalý hejtman.

„Chceme postupovat rok po roce. Projekt bychom mohli během deseti let dokončit. Plzeňský kraj si může na takovou přestavbu dovolit dát 200 až 300 milionů ročně,“ uzavřel Bernard.

Finále mezinárodního tenisového turnaje juniorů a juniorek.
Vítězka turnaje Ex Pilsen v devíti letech věnovala Plíškové plyšáka