Předvedené ´veletoče´ a povolební lži byly důvodem, proč chtěl položit stranickou legitimaci 66letý Petr Smutný. Vadilo mu, co vrcholné vedení ČSSD předvedlo, a hlavně pak pokus o vyšachování šéfa strany z povolebního vyjednávání.

„Moc mě to překvapilo, protože tohle se nedělá, aby se zčista jasna jako blesk z čistého nebe odvolal předseda! Je to špatně a myslím si, že je za tím zcela evidentně znát rukopis Miloše Zemana. Vždycky ti slušní, když nevyhrají tolik, jako si představují ostatní straníci, mají odejít. Stihlo to Špidlu, Paroubka – ti odešli. Zajímavé však je, že největší prohru utrpěla sociální demokracie při krajských volbách. Miloš Zeman předtím říkal: když nebudeme mít 10 hejtmanů, dám hlavu na špalek. Pak jsme prohráli 13:0 a stejně nerezignoval. Slávek udělal dobře, že se vzepřel," myslí si exsenátor Smutný.

Co si myslí o lžích, které posléze od jeho spolustraníků zazněly? Jaký je jeho názor na postoj hejtmana Plzeňského kraje?

„Lži si politik vůbec nemůže dovolit, měl by odstoupit. Myslím tím nejen pana Haška, ale celou skupinu. Panu Chovancovi nevidím do svědomí, ale myslím si, že jako volební manažer měl jako první hodit ručník a rezignovat, protože on nesl zodpovědnost za volby. Na druhé straně je pravda, že nelhal, přiznal, že na té schůzce byl," odpověděl Smutný.

Hovořili jsme spolu před volbami, kdy jste byl naprosto proti kumulaci funkcí. Do sněmovny se teď dostali hejt᠆mani za ČSSD a nechali si čas na rozmyšlenou.

„Z toho všechno vyplývá, že takoví lidé nedělají nic pořádně, jenom mají touhu lézt stále výš a výš. Nakonec vidíte, jak se politika zhoršila, protože první hejtmany, ač byli z ODS, nenapadlo kandidovat při volbách do sněmovny. Funkce hejtmana je zaprvé veliká čest, protože je první v kraji a těch lidí je jen 13 v celé republice. Jsem přesvědčený, že je to úvazek na sedm dní v týdnu. Hejtman by měl zabezpečit budoucnost a bezpečnost kraje, bez jeho rozhodnutí se nedá nic udělat," míní Smutný, který fungování kraje poznal jako radní.

Co říká výsledku voleb?

„Mě mrzí, že jsme jako strana dopadli tak, jak jsme dopadli. Myslel jsem, že uhrajeme trochu lepší výsledek. Výběr termínu voleb se panu prezidentovi ´povedl´, protože bylo předem zcela jasné, že o prodlouženém víkendu bude menší volební účast. Nepříznivý vliv mělo i počasí, neboť bylo hezky, a když se to všechno sečte, je to jasné,"konstatuje.

Exsenátor má i vlastní názor na potřeby státu a velké většiny jeho občanů.

„Naše republika potřebuje nutně změnu. Pokud by měla změna skutečně nastat, tak až za předpokladu, že by byl zvolen prezidentem Jiří Dienstbier, o když se dá ´opravit´ a trošku změnit to, co prosadily dvě pravicové vlády. Strany, které se nyní dostaly do sněmovny, mají v programu řadu oprav těch předchozích 7 let a na těch se mohou určitě shodnout. Ale pokud by měla přijít skutečně změna, velká a z gruntu, měl by být prezidentem Dienstbier. Klause i Zemana ctím, jsou to velikáni, takoví vůdcové, ale jednak už jsou starší a zadruhé vidí jen sebe. V téhle složité době to není dobře," podotýká.

Nedalo se nezeptat na volební úspěch kandidátů ANO.

„Jsem z toho trochu rozpačitý, jen doufám, že se z nich nestanou ´vévéčka´. Je to squadra lidí, kteří o řízení a fungování státu nic neví. Včetně pana Babiše, který byl v předvolebních diskuzích nejslabší, neboť o tom nic neví, ale je možné, že se dokáže naučit," uvažuje exsenátor.

Podle jeho slov je nejdůležitější obsazení vlády, hlavně postu ministra vnitra.

„Pokud se tam dostane amatér, jako byl pan John, zase to nemůže dobře skončit," myslí si Petr Smutný.

Bezprostředně po volbách, přesněji po snaze o odvolání šéfa ČSSD z vyjednávání, měl při našem telefonickém rozhovoru chuť ´položit´ stranickou legitimaci. Změnilo se postupem času něco?

„Měl jsem opravdu chuť ji položit, ale moji kolegové a kamarádi, jako je předseda Senátu Štěch či pan Špidla a další, tenhle krok nedoporučují. Je totiž možné, že právě to bylo účelem – záměrem haškovců, aby ti, kteří jim vadí, ze strany odešli. I když jsem o tom vážně uvažoval, provést to zatím nemíním. Myslím si, že racionálnější je zabojovat a ne stranu opouštět. Sociální demokracie je přes sto třicet let stará ´značka´, která se nějakým způsobem profilovala. Za sociálními demokraty je vidět kus práce v severní Evropě, kde mají ty nejlepší podmínky pro důstojný život všech. A něco takového bychom chtěli udělat u nás," vysvětlil na závěr exsenátor a bývalý krajský radní Petr Smutný.

Pozn. red.: Článek vznikl ještě před nedělním prohlášením krajského hejtamana věnovat se pouze jedné funkci.