„Počet lidí s chřipkou stoupl v uplynulém týdnu výrazně, překročili jsme hranici epidemiologického výskytu," potvrdila epidemioložka Ivana Ježová z domažlického pracoviště Krajské hygienické stanice. V rámci celého Plzeňského kraje marodí 1710 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Narůstající výskyt chřipky si vynutil zavedení preventivních opatření v Domově Černovice.

„Zavedli jsme zákaz náv᠆štěv v našem domově. Platí od 4. února a počítáme s tím, že potrvá zhruba dva týdny. Délka platnosti zákazu se bude vyvíjet podle aktuálního rozšíření epidemie. Jakmile proběhne její kulminace a nemocnost začne klesat, opatření zrušíme," uvedl vedoucí seniorského domova Jaromír Jirka.
„Jedná se o preventivní opatření, které má za cíl ochránit klienty domova před možným zavlečením nákazy od návštěvníků," dodal ředitel černovického zařízení.

Mateřskou školu museli v posledním lednovém týdnu zavřít v Babyloně. Situace se tam ale už vrací do normálu a zařízení je druhým týdnem opět otevřeno.
„Před 14 dny jsme měli ve školce dvě děti, tak jsme ji na týden zavřeli. Minulý týden jich chodilo okolo sedmi a teď už jich máme ve školce zase přes polovinu," porovnala ředitelka Zdeňka Stauberová.

„Krátkodobé zavření pomohlo, chřipka se pak mezi dětmi tak rychle nešíří," poznamenala ředitelka babylonské školky.

„Nemocné děti se střídají. Jeden týden ve třídě jich chybí třeba šest a v dalším týdnu pět jiných. Je to složité pro výuku. Psali jsme teď písemku a u poloviny dětí jsem měla poznámku, že na některou látku chyběly," konstatuje jedna z učitelek Základní školy v Domažlicích a dodává: „Lepší by bylo na týden školu zavřít, aby se děti vymarodily a nepřenášely chřipku mezi sebou."

Velkou účinnost prevence potvrzuje Věra Vernerová, ředitelka Mateřské školy v domažlické ulici Msgre B. Staška: „Celoročně s dětmi chodíme do sauny. Zřejmě i to přispělo k tomu, že zvýšenou nemocnost v tomto chřipkovém období nezaznamenáváme."