Do konce letošního roku by se v Kvíčovicích mělo napravit mnoho škod, které napáchaly letošní povodně.

V květnu a červnu způsobily povodně v Kvíčovicích škody za 15 milionů korun. Voda z potoka a bahno z kukuřičných polí zdemolovaly lávky pro pěší, podemlely dva mosty, poškodily koryto potoka a vyplavily i rybníky.

Vedení obce se nyní pustí do oprav za 2 miliony 300 tisíc korun s tím, že 85 procent nákladů by měla pokrýt dotace z ministerstva dopravy.

Jedná se o rozsáhlou opravu mostu u rybníku včetně opravy břehů potoka i nového asfaltového povrchu přes most. Dále o opravu a rozšíření mostu u č.p. 46 a o odstranění mostu k nemovitosti č.p. 45 a postavení nového. Vybudována bude také jedna lávka pro pěší, altán v ohybu potoka, opěrná zeď, či parkovací místa.

Podmínkou zmíněné dotace však je, že obec stihne všechny opravy do konce letošního roku.

„To je vzhledem k zákonu o veřejných zakázkách poměrně nereálný termín," poznamenává starosta obce Jan Bostl s tím, že vzhledem ke krizovému stavu je proto umožněna výjimka, která povoluje přímo oslovit firmu a urychlit tak jinak zdlouhavé výběrové řízení. O opravy by se měla postarat společnost Silnice Horšovský Týn, která splňuje všechny předpoklady a má tu výhodu, že již v Kvíčovicích bude pracovat na výstavbě cyklostezky a bude zde tedy mít zázemí a techniku, čímž se ušetří část nákladů.

Kvíčovičtí také využijí darů od solidárních organizací, obcí i soukromých osob celkem obci poslali přibližně jeden milion korun.

„Část využijeme na doplacení zmíněné dotace a jeden most budeme muset zaplatit zvlášť jelikož se musí podle statika celý zbourat a znovu postavit, papírově už se na něj dotace nevztahuje," vysvětlil starosta.

Kvíčovičtí se také pustí do rekonstrukce břehu potoka a zpevnění břehů tak, aby nedocházelo k podemílání komunikací po obou březích.

„Nutné je také opravit a odbahnit rybníky. Hráz rybníka pod kravínem prosakuje a kdyby se něco stalo, mohl by obec zaplavit bahnem. Jenže dotace se vztahují jen na obecní rybníky a potoky, a například potok zasahuje hned do několika pozemků, takže teď musíme řešit výkupy pozemků, získání rybníka do vlastnictví obce a jeho legalizaci a podobně," dodal na závěr Bostl.

Velká voda se samozřejmě nevyhnula ani pozemkům a majetkům obyvatel Kvíčovic. Vedení obce proto mezi postižené domácnosti rozdělí sto tisíc korun.