Květinové oblouky vznikly k příležitosti letošních oslav svobody, které připomínají půlkulaté 75. výročí od osvobození, které ve Kdyni připadá na 5. května. Kovářská práce z dílny Jiřího Brože z Kvíčovic zdobí průchody k pomníkům padlých v první a druhé světové válce.

„Právě k příležitosti letošního výročí osvobození jsme se rozhodli průchody k pomníkům osadit zmíněnými oblouky a zároveň parky na náměstí zcela volně zpřístupnit veřejnosti. K uctění památky padlých již nebudou bránit nízká vrátka, která dosud znemožňovala přístup až k samotným sochám,“ uvedla místostarostka Kdyně Věra Říhová s tím, že doplnění náměstí o kovářskou práci připravovali již od začátku roku.

Koráb.
Koráb poslouží telekomunikaci

Do obou třímetrových neuzavřených oblouků jsou vetkané listy a padesát dva květin. Z nich je čtrnáct růží a dvacet lilií. Díla jsou koncipována jako symbol života. Zároveň ale znázorňují i vstupní brány do nových začátků, které se společnosti po obou světových konfliktech otevřely. O umístění na kdyňské náměstí se pak postarali i sami kováři.

„Neuzavřenost oblouků umocňuje zamýšlenou otevřenost celého prostoru,“ pokračovala Říhová a doplnila: „Po osazení budou následovat další terénní úpravy, které bohužel nebylo možné provést před samotnou instalací díla, a to zejména s ohledem na terénní nepřesnosti obou parků. Poslední třešničkou na dortu bude noční osvětlení oblouků, které tak budou ve tmě tvořit pomyslnou uličku mezi dvěma světovými válečnými konflikty novodobé historie. Tato ulička se stane viditelnou připomínkou toho, že i v dobách nejtemnějších, kterými válečné roky bezpochyby byly, existuje světlo na konci tunelu, které můžeme následovat.“

Brožova práce navíc obsahuje i malou tabulku, kde stojí, že květinové oblouky byly vykovány v době další světové krize novodobé historie, a to v době světové pandemie visu SARS-CoV-2.

OSLAVY BEZ PROGRAMU

Slavnost půlkulatého jubilea osvobození měl tradičně doprovázet kulturní program. Městské kulturní středisko Modrá hvězda Kdyně připravilo například májovou tancovačku s výukou swingu a módní přehlídkou, přednášku o módě a kráse žen v roce 1945, příjezd Konvoje vítězství či promítání filmu Tmavomodrý svět pod širým nebem.

Položení květin v Bělé nad Radbuzou, Růžově a Hostouni.
Oslavy svobody byly v komorním duchu

Chystaný program se ale neztratí. „Určitě jej použijeme příští rok, dokonce v rozšířené verzi. Případně, pokud to bude možné, zakomponujeme program k vhodnému historickému datu ještě letos. Záleží ale i na zdravotní situaci a situaci s pandemií. Zejména tancovačka měla proběhnout ve velkém stylu a měla nás vrátit do radostné nálady po osvobození, kdy se tančilo, zpívalo a radovalo,“ doplnila k programu ředitelka kdyňského MKS Jana Podskalská.

Pietní akty tak proběhnou komorně, důstojně a v klidu bez programu, na který byli místní občané po léta zvyklí.

„Památku těch, kteří bojovali proti nacistickému režimu si připomeneme v tichosti, ale stále s velkým respektem, obdivem, úctou a srdečným poděkováním za naši svobodu, jejíž vysokou cenu zaplatili právě naši předci.“

Zástupci města Kdyně tak položí květiny k pamětní desce osvobození na budově radnice, památníku obětem druhé světové války a obětem národní a rasové persekuce, k památníku obětem první světové války, pomníku v Nádraží ulici, který je věnován padlým zaměstnancům přádelen za druhé světové války. Dále se pieta uskuteční u pomníku strážmistra Jaroslava Laudy u Nové Vsi, u pomníku desátníka Vojtěcha Reta u svaté Anny, u pomníku padlých ve světové válce v Hluboké, u hrobu Maxmiliána Karase a u pomníku letce Josefa Hubáčka.