S příchodem prvních mrazíků musejí Křenovští začít s neoblíbeným údělem vytápěním budovy obecního úřadu. Zasedací místnost v budově úřadu slouží od dob zrušení vyhlášené křenovské hospody jako jediné vhodné místo pro pořádání řady kulturních akcí. K jejímu vytápění však slouží pouze stará školní kamna, která přinášejí řadu problémů.

„Zasedací místnost nám víceméně vyhovuje, ale s topením kamny jsou potíže pracně se roztápí, kouří, nepracují efektivně," říká starosta obce Vladimír Bufka. „Kdykoliv se tu pořádá nějaká akce, musí se topit celý den a když je velká zima, potom zůstane na podlaze vysrážená voda, jako byste na zem vylili dva kýble vody. Když místnost vymalujeme, je za chvilku zase celá začouzená," dodává.

Své o tom vědí i křenovští ochotníci, kteří před třemi roky obnovili svou činnost po více než šedesátileté přestávce. Divadelní spolek Sklerotik má za sebou dvě hry a plánuje se pustit do třetí. Představení i zkoušky však musejí absolvovat v nepohodlně vytápěné zasedací místnosti.

„Když máme zkoušku, je to problematické," říká Lenka Volkmannová, místostarostka obce a zároveň členka Sklerotika. „Když zkoušíme v zimě, musí se sem někdo brzy vydat, aby začal topit a zkouška se tak později mohla vůbec odehrát. Není to prostě moc pohodlné," dodává.

Archiv úřadu, bývalá knihovna, navíc nemá vlastní vytápění ani temperaci místnosti, jak vyžadují podmínky pro ukládání dokumentace.

„Letos si ještě budeme muset vystačit s kamínky, ale už jsme podali žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na kompletní zateplení budovy a pořízení nového automatického kotle na tuhá paliv," uvedl starosta. Rozpočet na teplejší obecní úřad je 1 milion 300 tisíc korun, dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů. „Do konce roku bychom měli vědět, jestli jsme uspěli," zakončil Bufka.