Koncem minulého roku se v Krchlebech konečně začalo s budováním vytoužené kanalizace. Zároveň s ní mělo probíhat budování další stavby, po které Krchlebští a všichni řidiči projíždějící obcí už dlouhé roky touží silničního průtahu obcí. Jeho výstavba byla však na poslední chvíli pozastavena.

„Budování průtahu mělo začít v souladu se stavbou kanalizace koncem minulého roku, někdo však podal stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli firmě, kterou vybral kraj,“ vysvětlil starosta Staňkova Alexandr Horák. Staňkovští tedy začali s budováním kanalizace, na silničáře z kraje zatím stále čekají.

Krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer však poznamenal, že během dubna by měla skončit lhůta pro vyjádření úřadu. „V tom řízení nebylo podle mě nic závadného, není práce a proto teď máme spoustu odvolávek. Věřím, že v květnu by se s budováním průtahu mohlo začít,“ dodal Bauer.

Silnice uprostřed Krchleb nebyla opravena už desítky let, je plná výmolů a termín její rekonstrukce byl během let oddálen již několikrát. Jde přitom o poslední větší opravu vozovky v okolí, kterou řidiči potřebují k plné spokojenosti silnice před obcí Krchleby i za ní je už přibližně dva roky opravená.

„Jet do Krchleb je v pohodě, jet z Krchleb je v pohodě, Projíždět přes Krchleby je ale s prominutím hnus,“ hodnotí stav vozovky řidič Jaroslav Žemlička, který jezdí přes obec do Přeštic několikrát za měsíc. „Člověk si ze Staňkova jede pěkně v klidu a úplně zapomene, že v Krchlebech musí zpomalit, mít oči na stopkách a kličkovat jako zajíc,“ dodává.

Když se výstavba průtahu a kanalizace udělá při jednom, ušetří se nemalé peníze silničáři sundají stávající povrch komunikace, město pod ním nechá vybudovat kanalizaci a následně silničáři položí povrch nový. Navíc nebude nutné celou obec rozkopat nadvakrát. „Budeme muset ještě navíc za odhadem dva miliony vybudovat obrubníky, které z nějakého podivného důvodu ke komunikaci nepatří,“ poznamenal starosta Horák.

Samotná kanalizace vyjde město Staňkov na 34 milionů korun včetně DPH. „Z částky 25 milionů bez DPH se vypočítaly i dotace 45% nám přispěje ministerstvo zemědělství, 10% Plzeňský kraj, 35% půjde z úvěru města a 10% z městského rozpočtu,” vysvětlil financování Horák s tím, že voda z kanalizace se bude přečerpávat do čistírny odpadních vod ve Staňkově a že celá stavba by měla být hotova přibližně za rok.