Rybáři si stanovili hned několik cílů. Dokončit rybník a využívat jej už příští jaro, vysadit ryby, učit mladé rybáře všemu, co potřebují a musí ovládat, pořádat na nových rybnících závody a mimo jiné i zadržet vodu v krajině.

„Rybníčky jsou v centru dění. Nacházejí se jen kousek od umělého dětského hřiště, a můžeme tak podchytit i nerybáře. Navíc jsou rybníky mělké, děti se v nich nemůžou utopit a v zimě se dají využít k bruslení,“ řekl Josef Praštil, předseda kdyňských rybářů. Místní organizace se na děti opravdu zaměřuje. Sklízejí řadu úspěchů a zúčastní se například i mezinárodních závodů Zlatá udice na konci srpna ve Vodňanech.

„Kdyně je jednou z nejaktivnějších organizací. V kraji jich je celkem 55,“ uvedl jednatel Českého rybářského svazu ÚS Plzeň Martin Bílý.

Vybudovat rybník však není levná záležitost. Realizace jednoho se pohybuje kolem 600 tisíc korun.

„Čtvrtý rybník máme nahrubo vystavěný. Dovršil by kaskádu. První je pouze tůňka, v dalším rybníku by byly vysazeny malé ryby, ve druhém střední a v posledním velké, které by odtud putovaly do revíru,“ pokračoval Praštil s tím, že na dokončení potřebují finanční pomoc.

„Rozhodně neříkáme ne,“ řekla Radka Trylčová, členka rady pro oblast životního prostředí z Plzeňského kraje.

„Naším cílem je investice rozdělovat rovnoměrně v rámci kraje především co se týká zájmových oblastí – rybáři, myslivci, včelaři a další,“ pokračovala Trylčová s tím, že primárně kraj chce a bude podporovat vzdělávání dětí. V tomto směru je kraj s kdyňskými rybáři zajedno. I jim jde o podporu vzdělávání. Kolem rybníků například vysazují a pěstují vzácné rostliny a rostliny našich vod, aby se je děti naučily poznávat.

Radka Trylčová se byla na areál rybníků, který je volně přístupný veřejnosti, podívat ve čtvrtek 15. srpna. Na setkání s místními rybáři padl příslib finanční dotace Plzeňského kraje v řádech desítek tisíc korun. Konkrétní částka je v současné době v jednání. Podobně hodlá pomoct i město Kdyně.

Ilustrační foto.
Zkusme se poučit u sousedů