Po mezinárodních cenách z Francie, úspěších na tuzemské Jarní ceně sládků a stříbrné a bronzové pivní pečeti z předchozích táborských ročníků letos na Zlaté pečeti zabodoval naplno. Odvezl si hned dvě vítězství a stal se tak nejúspěšnějším minipivovarem letošních degustací.

Degustátoři hodnotili 640 vzorků ze 170 pivovarů.
„Jako jediný pivovar jsme uspěli ve dvou kategoriích. Získali jsme dvě medaile za nejlepší pivo v České republice. Snažíme se a je vidět, že naše pivo jde dobře na odbyt. Z každého ocenění máme vždy velkou radost, řekl sládek Koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa.

Objekt v žalostném stavu koupil v roce 2001 Jan Skala.
„Splnil jsem si mladický sen mít vlastní pivovar. Ale první roky jsem jenom vyvážel suť a odpadky," hovoří majitel o nelehkých začátcích.
„Ani jsem nevěděl, jak se vlastně pivo dělá, ale přemluvil jsem Bohouše Hlavsu, aby do toho šel se mnou," dodal. Sládek Bohuslav Hlavsa předtím 31 let pracoval v domažlickém pivovaru a díky jeho znalostem se jim podařilo vrátit Koutskému pivovaru zašlou slávu. Společně vyklidili zadní část traktu a vybudovali v něm malou moderní varnu.

Při přestavbě kotelny objevili v zastrčeném rohu starou účetní knihu, která obsahovala i recept na původní koutský ležák. Švabachem ručně psaný text nebylo vůbec jednoduché rozluštit. Nakonec se to ale povedlo, a tak bylo po dlouhé době, v roce 2006, opět uvařeno originální koutské pivo.

„S velkou slávou a pocitem zadostiučinění jsme rozvezli první sudy po okolních pivnicích. Hospodští nám ale hned druhý den volali, abychom si pivo vzali zpátky, že je prý zkažené. Dali jsme jim totiž pivo nefiltrované, tedy kalné a místní ho zkrátka nepřijali. Šéf pak jezdil po hospodách a učil lidi toto pivo pít. Chodil chudák tehdy celý unavený," směje se Hlavsa. V pivovaru uvaří ročně 10 000 hektolitrů deseti, dvanácti, čtrnácti a osmnáctistupňového piva.