Nejlepším pivem zvolili při nedávné degustaci v proslulé klatovské restauraci Modrý Abbé pivaři Koutskou dvanáctku. Jediný pivovar na domažlickém okrese tak dokázal, že má českým pivařům co nabídnout.

„Chceme–li zjistit, které pivo zákazníkům chutná, máme jedinou možnost, a to uspořádat amatérskou degustaci anonymních vzorků,“ uvedl majitel Modrého Abbé Petra Pavlas. „Při poslední degustaci označili účastníci za jednoznačného vítěze Koutskou dvanáctku. Zdá se, že tento nedávno obnovený pivovar si získává mezi milovníky piva tu nejlepší pověst.“

„To nás samozřejmě těší,“ prohlásil majitel Koutského pivovaru Jan Skala. „Představy, se kterými jsme pivovar před třemi lety otvírali, se nám celkem plní. Nikdo nám tehdy nevěřil, že budeme fungovat. A vidíte, dnes o naše pivo mají velký zájem v Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Anglii. Kupodivu se Koutské pije i více v Plzni než na Domažlicku. Po celý Čechách ale expandovat nehodláme, zatím nejsme schopni vyrábět takové množství,“ dodal Skala s tím, že obnova celého provozu pivovaru naráz byla pro svoji nákladnost nemyslitelná. Proto v první fázi vybudovali malý pivovar v části původních ležáckých sklepů.

Přímo v ´mecce´ pivařů – Plzni – má Koutský pivovar vlastní hospodu – Koutland, kde jsou k dostání všechna v Koutě vyráběná piva, tedy světlá výčepní 10°, světlý ležák 12° a tmavé 14° a 18°. Všechny typy dodává pivovar nepasterované a na přání i nefiltrované.

„Že Koutská dvanáctka u nás při poslední degustaci vyhrála, mě ani nepřekvapilo. Lidé ocenili, že se hořkostí podobá trochu Prazdroji, je extrémně chmelená,“ poznamenal Pavlas a dodal: „Mně chutná, chutná mi totiž každé dobré pivo!“