Na vítězství v letošní soutěži Ekologický oskar v kategorii kutilů má našlápnuto Jaromír März z Kouta na Šumavě. Do soutěže jde s vlastnoručně vyrobeným solárním automobilem a elektrokoloběžkou. Soupeřem mu bude Národní technické muzeum Praha, které technické soutěže pořádá.

Koníčkem osmatřicetiletého automechanika Jaromíra Märze z Kouta na Šumavě jsou obnovitelné a alternativní zdroje energie.
„Když jsem byl ještě kluk, chodil jsem do elektrotechnického a letecko-modelářského kroužku. Jednou jsem viděl v technickém časopise ABC solární auta a jejich první závod. Velice mě to zaujalo, ale musel jsem si spoustu let počkat, protože až v dnešní době je možné koupit komponenty pro jejich stavbu," říká März.

Jaromír si svůj sem splnil a malý solární automobil si skutečně postavil. Jak na to, se dozvěděl na internetu či v technické literatuře.
„Sestavil jsem malý solární automobil poháněný sluneční energií. Fotovoltaický panel na střeše automobilu nabíjí akumulátory, které napájejí elektromotor s elektronickou regulací výkonu a přes třírychlostní převodovku pohání automobil vpřed," vysvětluje März.

Solární auto stavěl tři měsíce.
„Je vyrobeno z 95 procent z nových komponentů. Mezi nejdůležitější patří elektromotor s elektronickou regulací, akumulátory, fotovoltaický panel, převodovka z Jawy 50 Pionýr, bantamová kola, rám je svařen z ocelových profilů," pokračuje s tím, že elektromobil mu slouží k přepravě za nulové náklady.
O vítězi letošní soutěže Ekologický oskar může rozhodnout i veřejnost v on-line hlasování.

Hlasovat pro koutského kutila je možné do 30. září na www.ekologickyoskar.cz/hlasování.