Koutský pivovar dnes získá další ocenění. Podle ankety Sdružení přátel piva je Koutský pivovar třetím nejlepším pivovarem letošního roku. Úspěšný byl i v kategorii dvanáctistupňových piv. Koutská dvanáctka si zde vydobyla druhé místo.

Obě ocenění přebere dnes přesně v 11.11 hodin v Jihlavě v pivovaru Ježek koutský sládek Bohuslav Hlavsa.


„Snažíme se a je vidět, že naše pivo jde dobře na odbyt. Z každého ocenění máme vždy velkou radost,” řekl.

Objekt v žalostném stavu koupil v roce 2001 Jan Skala.
„Splnil jsem si mladický sen mít vlastní pivovar. Ale první roky jsem jenom vyvážel suť a odpadky,” hovoří nový majitel o nelehkých začátcích. „Ani jsem nevěděl, jak se vlastně pivo dělá, ale přemluvil jsem Bohouše Hlavsu, aby do toho šel se mnou,” dodal. Sládek Bohuslav Hlavsa, předtím 30 let pracoval v domažlickém pivovaru a díky jeho znalostem se jim podařilo vrátit Koutskému pivovaru zašlou slávu. Společným úsilím vyklidili zadní část traktu a vybudovali v něm malou moderní varnu.


Při přestavbě kotelny objevili v zastrčeném rohu starou účetní knihu, která obsahovala i recept na původní koutský ležák. Švabachem ručně psaný text nebylo vůbec jednoduché rozluštit. Nakonec se to ale povedlo, a tak bylo po dlouhé době, v roce 2006, opět uvařeno originální koutské pivo.

„S velkou slávou a pocitem zadostiučinění jsme rozvezli první sudy po okolních pivnicích. Hospodští nám ale hned druhý den volali, abychom si pivo vzali zpátky, že je prý zkažené. Dali jsme jim totiž pivo nefiltrované, tedy kalné, a místní ho zkrátka nepřijali. Šéf pak jezdil po hospodách a učil lidi toto pivo pít. Chodil chudák tehdy celý unavený,” směje se Hlavsa.

Koutský pivovar nabízí i exkurze spojené s ochutnávkou piva, která trvá přibližně hodinu. Návštěvní hodiny jsou od 9 do 15 hodin.