Bez pitné vody se dlouhodobě nedá žít ve městě, natož v odlehlé obci. Své o tom vědí obyvatelé vesničky pod Haltravou – Dílů.

Proto se rozhodli investovat desítky tisíc korun, aby předešli problémům s dodávkou vody do kohoutků.

„Koupili jsme hlásič, což je zařízení, které hlídá stav hladiny ve vodojemu," říká k investici místostarosta František Škultéty s tím, že záležitost dostal jako člen zastupitelstva na starost, zařízení je namontováno a už funguje.

„Hlásič je propojen s dispečinkem Chodských vodáren a kanalizací," doplnil místostarosta.

Díly leží v místě, kde se – stejně jako na horách – poměrně rychle mění počasí. Zimy tam bývají tuhé, mrazivé a pozdější tání a oteplení dokázalo nadělat Dílským hodně starostí.

„Měli jsme u nás velké problémy, když došlo k poruše na vodovodním potrubí. Stávalo se, že někde prasklo a nastala situace, že voda nekontrolovaně odtékala. Zjistili jsme to však až v době, když voda z kohoutků přestala téct. Obyvatelé byli rozzlobení, neboť voda netekla v celé obci. Bylo ji pak nutné urychleně doplnit do vodojemu a potom se složitě hledalo místo, kde porucha vznikla. Právě doplňování vody do vodojemu zvyšovalo náklady," popisuje Škultéty.

S montáží a dispečerskou službou přišla Dílské koupě hlásiče na zhruba 70 tisíc korun. Není to zbytečně drahá investice?

„Není, neboť nyní s předstihem víme, že dochází k poklesu hladiny a už se může reagovat. Investice do zařízení se rovná nákladům, které nás stály dvě poruchy. V minulých letech tu bylo asi pět takových problémů. Tím, že jsme hlásič opatřili, bychom měli do budoucna ušetřit," zakončuje místostarosta.