Barokní kaple prochází kompletní rekonstrukcí. „Opravy trvají už několik let. Hotové jsou krovy a střecha. Restaurátoři obnovili sluneční hodiny i sochu svatého Judy Tadeáše. Letos řemeslníci vyšperkují vnitřek i fasádu. Snažíme se místo vzkřísit,“ uvedl Miroslav Rauch, starosta Hostouně, která kostel od církve v roce 2016 dostala. Ten zároveň upozornil na cenný archeologický objev.

Tomáš Mařík a Jana Krausová z Muzea Chodska v Domažlicích totiž při vykopávkách narazili na neobvyklý nález. „Tradovalo se, že místní farář Josef Partner, který je v kostele od roku 1713 pohřbený, je uložený v hrobce. Bohužel se nedochovaly žádné dobové dokumenty, které by domněnku potvrzovaly. Sňali jsme proto náhrobní desku, abychom zjistili, jestli je v podzemí opravdu vyzděná samostatná místnost. To se nakonec nepotvrdilo. Jde pouze o tradiční hrob,“ popsal archeolog Mařík.

Masopust v Klenčí pod Čerchovem nakonec nebude, odložil se na neurčito

Překvapení na něj i jeho kolegyni Krausovou teprve čekalo. Když odebírali zem z vyhloubené jámy, odhalili žlab ukrývající kompletně dochovaný hliněný hrnec. „Je o něco větší než lidská dlaň. Nejspíš pochází z desátého, nebo jedenáctého století. Může jít o dar obětovaný bohům, který se při stavbě domu ukládal k základům,“ vysvětlil Mařík. Podle něj je neuvěřitelné, že dosud hliněnou nádobu nikdo nenašel. „Žlab je totiž přímo ve stěně hrobové jámy. Víme, že v padesátých letech minulého století už tady někdo kopal, ale místo minul o centimetry,“ doplnil.

ZLOMKY KERAMIKY

Podle archeologa a vedoucího oddělení prehistorie Západočeského muzea v Plzni Milana Metličky jde o vzácný nález. „Hned nad vsí je významné slovanské hradiště, které muselo mít zemědělské zázemí. O něm ale bohužel zatím nemáme žádné důkazy. Toto je první indicie. Nebo by mohlo jít o pohřebiště,“ představil Metlička možné varianty. Průzkum bude v následujících týdnech pokračovat. Zdá se, že podzemí kaple ukrývá ještě starší artefakty. „Ve čtvrtek jsme našli zřejmě pravěké zlomky keramiky,“ uzavřel Mařík.