Mši svatou v zatím skromně vyzdobeném chrámu celebroval kdyňský vikář Miroslav Kratochvíl za asistence pěti ministrantů a zpěv tak velkého množství lidí se nesl pod klenbou kruhovité stavby obzvláště slavnostně. A bylo co slavit, neboť barokní kostel byl dostavěn právě před třemi stovkami let, když jeho stavba trvala pět roků a je skoro zázrak, že tahle ojedinělou stavbu můžeme obdivovat i dnes. Po požáru 1865 zbyly z chrámu jen holé zdi, jeho osud byl nahnutý znovu počátkem šedesátých let, ale po roce 1968 byl rekonstruován a další velké opravy se dočkal v roce 1995. Svého času stávala na vrchu fara, poutnický dům a od roku 1816 zde byla i škola.

Svatoanenský vrch patří do katastru městyse Všeruby, jehož starosta Václav Bernard k nedělnímu odpoledni řekl: „Na uspořádání tak velké akce se nepodílely jen Všeruby, ale lidé z občanského sdružení Tanaberk, které vzniklo v roce 2008 a od té doby všichni udělali velký kus práce na oživení tohoto místa a jeho zpřístupnění nejen věřícím, ale i turistům ať už pěším anebo na kolech.“

Závod Terra cup v Radonicích.
FOTO: Závodníci se brodili příkopem, jeli slalom i ukusovali párek

Duchovní stránku věci si vzal za své p. Miroslav Kratochvíl, pověstný nejen církevní aktivitou, ale také zručný řemeslník mnoha oborů. Počátkem tohoto roku vytvořil ze čtrnácti různě velkých opracovaných kamenů křížovou cestu, kdy na každém kameni je dlaždice zobrazující její jednotlivá zastavení.

„Tahle svatá Anna má pohnutou historii, zvlášť v poválečném období,“ řekl Kratochvíl v krátkém rozhovoru, „Usadili se tu vojáci, co hlídali hranici, střílelo se do obrazů, uvnitř měli ustájené koně… naštěstí se to pak obrátilo a my jsme mohli pokračovat v práci na obnově. A nejen stavební, ale i obnově poutních mší.“

Po skončení mše svaté program pokračoval na pódiu lesního altánu, vybudovaného v roce 2009, koncertem dechové hudby Hájenka a vystoupením Chodského souboru Mrákov, při jehož muzice i tancích – byť prkna parketu nahradila tráva – se mnohým návštěvníkům rozzářily oči. Pořadatelé připravili na velkých panelech výstavku s přehledem historie Tanaberku i stánky s drobnými suvenýry. Pihou na úspěšnosti akce byl jediný stánek s občerstvením. Jeho obsluha dělala co mohla, ale uspokojit v horkém letním odpoledni hlavně žíznivé poutníky bylo téměř nad její síly, což dokládalo víc jak třicet lidí ve frontě po celé odpoledne. Dopravu na louku u kostela, kde pohodlně zaparkovala všechna auta, řídili všerubští dobrovolní hasiči a k večeru se lidé rozcházeli povětšinou spokojení.

Zdeněk Huspek

Řidič trefil na domažlickém náměstí lampu a ujel
Řidič trefil autem lampu a ujel