Plzeňský kraj má první oběť koronaviru. Nemoci Covid-19, jenž způsobuje právě nový typ koronaviru podlehl v pátek senior hospitalizovaný ve Fakultní nemocnici (FN) v Plzni.

Úmrtí Deníku potvrdila mluvčí FN Gabriela Levorová. „Dnes krátce po půlnoci podlehl koronavirové nákaze sedmdesátiletý muž, který měl několik přidružených nemocí,“ uvedla mluvčí a dodala, že senior byl v nemocnici hospitalizovaný od 20. března a na podpůrné plicní ventilaci byl připojen celkem jedenáct dnů.

Ilustrační foto.
Senioři, buďte obezřetní. Plzeň připravila leták, jak bezpečně přijmout pomoc

Podle informací Deníku pocházel senior z Domažlic a společně se svou manželkou, která se rovněž nakazila, se nejprve léčili doma. S nemocí bojovali doma zhruba týden, žena měla mírnější průběh než její manžel.

Do nemocnice v Plzni byl převezen zhruba po týdnu. V nemocnici skončila i jeho manželka, která neměla tak vážný a těžký průběh nemoci, ovšem s příznaky se potýkala mnohem déle. Žena už je v současné době v pořádku a je zpět doma.

Co se týká obou manželů, ani jeden nepřišel do styku s nakaženou osobou a nepřijeli ze zahraničí.

Ilustrační foto.
Zdravotníci budou na Covid testovat méně pacientů

Ve FN Plzeň bylo v pátek hospitalizováno patnáct pacientů s koronavirem. „Šest z nich je na plicním ventilátoru a jsou ve vážném stavu. Další jeden ventilovaný pacient je z nákazy podezřelý a u jednoho byla nákaza vyloučena,“ doplnila Levorová s tím, že průběhy onemocnění pozitivních neventilovaných pacientů jsou lehké, střední až těžce vážné.

„Dalších hospitalizovaných pacientů s podezřením nákazy na Covid je 19,“ uzavřela.