Chlorované uhlovodíky pro praní příze, které jsou stále ještě uložené v bývalých pletárnách v Kolovči,  se pomalu vsakují do půdy, odtud do spodních vod, které napájí studny v Kolovči.

Ačkoliv podnik ukončil svoji činnost už před několika lety, není nikdo, kdo by nebezpečnou látku odstranil. Cena likvidace uhlovodíků se rovná 18 milionům korun.

„Budova je v soukromém vlastnictví, ale situaci nemůžeme podceňovat. Kontaminace spodních vod ohrožuje  některé studny, které jsou v blízkosti objektu. Nejde sice o život ohrožující situaci, ale  je to ekologická zátěž. Koncem měsíce budeme jednat s Plzeňským krajem a majitelem objektu o spoluúčasti na zaplacení sanací," řekl starosta Kolovče Václav Pergl.

Chlorované uhlovodíky byly zjištěny v podzemní vodě ve studních rodinných domů naproti objektu Chodských pletáren. V minulosti zde byl proto vybudován vodovod.  Vzhledem k tomu, že se bývalý vlastník pletáren, který byl původcem znečištění, dostal do insolvenčního řízení, není, kdo by likvidaci zátěže provedl. Jako řešení se nabízí to, že Plzeňský kraj požádá Státní fond životního prostředí o dotaci z fondů EU. Dotace činí 90%, zbytek by musel doplatit Plzeňský kraj.

„Byla provedena analýza rizik této staré ekologické zátěže. Cena sanace byla odhadnuta na 18 mil. Kč. Může být však vysoutěžena cena nižší. Podle harmonogramu Operačního programu Životní prostředí má být výzva v létě letošního roku, proto věc spěchá.  Pokud se nepodaří odstranit ohnisko znečištění, je pravděpodobné, že se chlorované uhlovodíky z ohniska budou šířit dál. Podzemní voda s nadlimitním obsahem chlorovaných uhlovodíků nemůže být využívána jako voda pitná," vysvětlil  krajský radní Petr Smutný s tím, že pokud nebude tato zátěž odstraněna, hrozí, že oblast kontaminace spodních vod se rozšíří do větší oblasti.