Na příchozí v otevřených dveřích čeká první povinnost. Dezinfekce. Pak vstoupí na linoleový chodníček s vyznačenými dvoumetrovými odstupy a čekají, až na ně přijde řada. Na dobu koronavirového provizoria pořídila knihovna zmíněné lino, aby se čtenáři nemuseli při vstupu do knihovny přezouvat. Dočasným opatřením jsou i malé plenty, které oddělují areál, kam čtenáři smí, od zbytku knihovny, kam vstupují pouze zaměstnanci knihovny.

„Čekaly jsme první den velké fronty, ale lidé přicházejí postupně a jsou velmi ukáznění. Často nám volají nebo píší e-maily, jaké knihy chtějí připravit. Touto formou si mohou vybírat ze všech knih v katalogu a pro připravený balíček si mohou přijít kdykoli,“ objasnila knihovnice Helena Laznová.

Pietní akt v Horšovském Týně. Foto: město Horšovský Týn
FOTO, VIDEO: Pieta za zvuků zvonu a vzkazy

Prim tedy hrají předem domluvené rezervace či zúžený knižní výběr, který mají knihovnice hned po ruce. Z něj vybírají pro čtenáře, kteří rezervaci nemají a přece jen chtějí s nějakým čtivem odejít.

„Vybráno jsem neměla, nechala jsem to na paní knihovnici, už odhadne můj vkus,“ zmínila čtenářka Ivana H. Ta si odnesla domů rovnou pět knih, tedy maximální povolený počet.

Knih totiž docela rychle ubývá, část je stále rozeseta mezi čtenáři, ale na vině je i povinná karanténa vrácených knih. Jakmile je čtenář předá knihovně, putují do oddělených krabic. V nich si kvůli prodlouženému víkendu počkají až do příštího týdne.