„Do Anenské pouti by mohla být dokončena, děláme pro to vše," říká vedoucí knihovny Miloslava Baxová s tím, že poté přijde na řadu zařizování interiéru. Knihy spočinou na několika nových regálech, do rukou čtenářů se dostanou přes nový výdejní pult. Knihovna obnoví svůj provoz 2. září.

Během rekonstrukce se dostane k opravě a zvelebení interiéru stejně jako k vybudování nového sociální zařízení. Zároveň již byly odstraněny příčky, které prostory knihovny oddělovaly, aby tak vznikl otevřenější, vzdušnější a příjemnější prostor.

Knihovnice díky otevřenému prostoru budou moci celé místo lépe hlídat – trápili je totiž návštěvníci, kteří v knihovně kradli.

„Někdy v nestřeženém momentu odcizí knihy, ale i peníze nebo stravenky. My knihovnice jsme tu prakticky neměly koutek pro sebe, kam se čtenáři nedostanou. A zároveň jsme na mnohá místa knihovny prostě neviděly," popsala Baxová.

Pro zvelebení knihovny město původně vyčlenilo 700 tisíc korun, částka však o 100 tisíc narostla.

„Je to starý dům, a když se do něj konečně 'koplo', zjistilo se, že práce zde bude přece jen o něco více. Například se zjistilo, že podlaha je asi ze tří různých druhů materiálů," poznamenala vedoucí knihovny s tím, že za posledních třicet let, co v knihovně působí, se zde pouze bílilo. Dále se vybudovalo dětské oddělení, za které je ale velmi vděčná, protože v něm často pořádají besedy, pasování čtenářů a další akce pro děti.

„Knihy v současné době odpočívají ve zdravotním středisku v Dobrovského ulici, kde byl volný prostor. Některé z nich jsme u příležitosti stěhování vyřadili,což popravdě není tak jednoduché, jak se zdá. Jsme tu jen dvě knihovnice a při samotném stěhování jsme se dost nadřeli. Naštěstí jsme měli ochotnou pomoc z Bytesu Horšovský Týn," dodala Baxová na závěr.